تکنیک‌ های حفظ کردن: چگونه ۱۰ برابر سریعتر حفظ کنیم؟

برای آمادگی یک آزمون مهم مثل آزمون تیزهوشان و نمونه دولتی یا حتی کنکور مجبورید حجم زیادی از اطلاعات را به خاطر بسپارید. حفظ کردن برای یک درس می تواند دشوار باشد، اما زمانی که چندین درس دارید می تواند ناامید کننده تر باشد. بسیاری از دانش آموزان احساس می کنند که به سادگی نمی‌توانند مطالب را حفظ کنند یا حافظه قوی ندارند. خوشبختانه، با این حال، حفظ کردن فقط برای گروه نخبه ای  که از بدو تولد حافظه قوی دارند نیست – هر کسی می تواند توانایی های حفظ کردن را یاد بگیرد و در خود توسعه دهد.

رکورد داران حافظه ادعا می کنند که تمرین تکنیک های تجسم و استفاده از تکنیک‌ های حفظ کردن آنها را قادر می سازد تا تکه های بزرگی از اطلاعات را به سرعت به خاطر بسپارند. تحقیقات نشان می دهد دانش آموزانی که از ترفندهای تقویت حافظه استفاده می کنند عملکرد بهتری نسبت به دانش آموزانی دارند که این کار را نمی کنند. تکنیک‌ های حفظ کردن به شما کمک می کند حافظه خود را گسترش دهید و به حافظه بلند مدت دسترسی پیدا کنید. این تکنیک‌ها همچنین می‌توانند به شما کمک کنند تا برخی از مفاهیم را برای سال‌ها یا حتی مادام‌العمر به خاطر بسپارید.

در نهایت، ترفندهای حافظه مانند این منجر به درک و تفکر درجه بالاتر می شود. برای آشنایی با تکنیک های موثر حفظ کردن که در مدرسه به شما کمک می کند، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

محدودیت‌های حافظه ما


یکی از پراستنادترین مقالات تحقیقاتی در روانشناسی نشان می‌دهد که تعداد اشیایی که یک فرد معمولی می‌تواند در حافظه کاری خود نگه دارد 7 به اضافه یا منهای 2 است. مطمئناً، پس از 30000 پاسخ، نتایج به دست آمده است:

کلمات صحیح 1-4: 16%

                  5-7: 62٪

                 8-10: 22٪

حتی اگر کلمات بیشتری به مردم بدهم (یا شانس بیشتری برای “برنده شدن”)، امتیازات تقریباً یکسان می ماند. بنابراین ناامید کننده به نظر می‌رسد، درست است؟ اگر مانعی وجود داشته باشد که ما را از به خاطر سپردن و یادآوری بیش از هفت چیز باز می دارد، چگونه می توانیم به طور موثرتری به خاطر بسپاریم؟

لیست دومی از کلمات را ارائه می دهند – این بار 15 کلمه. اما از کمی “هکر مغزی” استفاده می کند و کلمات را به عنوان یک داستان بصری نشان می دهد. نتایج این بار؟

کلمات صحیح 1-3: ٪2

                  4-6: 2٪

                  7-9: 6٪

             10-12: 17٪

             13-15: 70٪

این یک نشانه ساده است که حافظه شما چندان محدود نیست!

اهمیت تمرکز در عملکرد حافظه


قبل از شروع مطالعه جدی، باید تمرکز داشته باشید. تا حد امکان حواس‌پرتی‌ها را به حداقل برسانید یا از بین ببرید، از جمله عوامل درونی (رویاپردازی یا تهیه فهرست کارهای ذهنی) و حواس‌پرتی بیرونی (دوستان، هم اتاقی‌ها، سر و صدا، تلفن‌های همراه و رسانه‌های اجتماعی) تا به طور کامل بر روی کار مورد نظر تمرکز کنید.

مقاله‌های مرتبط: چگونه تمرکز خود را افزایش دهیم؟

چرا نمی‌تونم تمرکز کنم؟

مدیریت زمان راز موفقیت شما در درس خواندن

اگر در به حداقل رساندن حواس پرتی مشکل دارید، از سیستم علامت زدن استفاده کنید. هر بار که تمرکز خود را از دست می دهید، روی برگه‌ای که کنار دست خود می‌گذارید، علامت بزنید. تعداد علامت‌ها را در پایان جلسه مطالعه خود بشمارید. هر بار که مطالعه می کنید یک هدف تعیین کنید تا تعداد علامت ها را کاهش دهید.

تنها زمانی که فضای مطالعه مناسب و ذهن متمرکزی داشته باشید، می توانید شروع به حفظ اطلاعات خود کنید. حال به سراغ تکنیک‌های حفظ سریع مطالب می‌رویم.

تکنیک‌ های حفظ کردن: مطالب را به‌هم پیوند دهید.

نکات و تکنیک‌ های حفظ کردن


علاوه بر تکنیک‌های حافظه بصری و فضایی، ترفندهای بسیار دیگری نیز وجود دارد که می توانید برای کمک به مغزتان در به خاطر سپردن اطلاعات از آنها استفاده کنید. در اینجا چند نکته ساده برای امتحان آورده شده است. 

ابتدا سعی کنید اطلاعات را درک کنید.

 به خاطر سپردن اطلاعاتی که سازماندهی شده و برای شما منطقی است راحت تر است. اگر متوجه شدید که مطالب را درک نمی‌کنید، قبل از اینکه سعی کنید مطالب را به خاطر بسپارید، مدتی را برای درک آن صرف کنید.

مطالب را به‌هم پیوند دهید.

 مطالبی را که می‌خواهید حفظ کنید به چیزی که قبلاً می‌دانید متصل کنید. به خاطر سپردن مطالب به صورت مجزا نسبت به مطالبی که به مفاهیم دیگر مرتبط است، دشوارتر است. اگر نمی توانید راهی برای اتصال اطلاعات به چیزی که قبلاً می دانید فکر کنید، یک ارتباط مسخره ایجاد کنید. به عنوان مثال، فرض کنید که سعی می کنید این واقعیت را به خاطر بسپارید که آب در سطح دریا در دمای 212 درجه فارنهایت می جوشد و اتفاقاً 212 سه رقم اول شماره تلفن بهترین دوست شما است. این دو را با تصور انداختن گوشی خود در اقیانوسی در حال جوش به هم پیوند دهید. این یک پیوند مسخره است، اما می تواند به حفظ این واقعیت کمک کند.

مرور قبل از خواب.

مطالعات نشان می دهد که مغز شما هنگام خواب اطلاعات را پردازش و ذخیره می کند. سعی کنید اطلاعات را درست قبل از خواب مرور کنید – حتی اگر فقط برای چند دقیقه باشد – و ببینید آیا به جاسازی اطلاعات در حافظه شما کمک می کند.

خودآزمایی.

 هر چند وقت یکبار با مرور اطلاعاتی که می خواهید مطالعه کنید، خود را امتحان کنید. مطمئن شوید که به طور فعال خود را امتحان کنید – فقط یادداشت ها یا یک کتاب درسی را دوباره بخوانید. اغلب، دانش‌آموزان فکر می‌کنند وقتی مطالب را به خاطر می‌آورند که دوباره آن را می‌خوانند. در عوض، از خود سؤالاتی بپرسید و خود را مجبور کنید که بدون نگاه کردن به پاسخ یا مطالب، آن را به خاطر بسپارید. این به شما امکان می دهد مناطقی را که با آن ها دست و پنجه نرم می کنید شناسایی کنید. سپس می توانید به یکی از ترفندهای حافظه برگردید تا به خودتان کمک کنید آن را حفظ کنید. همچنین، بلافاصله پس از تلاش برای به خاطر سپردن چیزی، از سؤال کردن خود خودداری کنید. چند ساعت یا حتی یک یا دو روز صبر کنید تا ببینید آیا واقعاً در حافظه شما مانده است یا خیر.

با فاصله زمانی مرور کنید.

 برای اینکه یک مفهوم از حافظه کوتاه مدت شما به حافظه بلندمدت شما منتقل شود، دو چیز باید اتفاق بیفتد: مفهوم باید به یاد ماندنی باشد و باید تکرار شود. از تکرار برای ثبت اطلاعات در حافظه خود استفاده کنید. تکنیک های تکرار می تواند شامل مواردی مانند فلش کارت، استفاده از نکات ساده در این بخش و خودآزمایی باشد. مطالعه و تکرار خود را در چند روز فاصله دهید و شروع به افزایش زمان بین هر جلسه مطالعه کنید. فاصله گرفتن از آن و افزایش تدریجی زمان‌های بین آن‌ها می‌تواند به ما کمک کند تا از تسلط بیشتر مطمئن شویم و مفاهیم را در جای خود قفل کنیم.

آن را بنویس.

 به نظر می‌رسد نوشتن به ما کمک می‌کند تا اطلاعاتی را که می‌خواهیم یاد بگیریم عمیق‌تر رمزگذاری کنیم، زیرا ارتباط مستقیمی بین دست و مغز ما وجود دارد. سعی کنید یادداشت های خود را در حین کلاس درس با دست بنویسید یا یادداشت ها یا اطلاعات را بعد از کلاس دوباره بنویسید و سازماندهی مجدد کنید. در حالی که در حال نوشتن مفهومی هستید که می خواهید به خاطر بسپارید، سعی کنید اطلاعات را با صدای بلند بگویید و مفهوم را نیز تجسم کنید.

گروه های معنادار ایجاد کنید.

 یکی از تکنیک‌ های حفظ کردن، ایجاد گروه های معنادار است که مطالب را ساده می کند. برای مثال، فرض کنید می‌خواستید این جمله را حفظ کنید این سرزمین شامل دشت خوزستان و استان های فارس و بوشهر و قسمت هایی از کرمان و لرستان و کردستان است. شاید در نگاه اول حفظ کردن دشت خوزستان فارس بوشهر و… برایتان سخت باشد. اما اگر حروف اول استان‌ها را کنار هم قرار دهیم (فک بلخ) براحتی می‌شود این جمله را حفظ کرد

از یادگیری نمونیک استفاده کنید.

 Mnemonics سیستم ها و ترفندهایی هستند که اطلاعات را به یاد ماندنی می کنند. یک نوع رایج زمانی است که حرف اول هر کلمه در یک جمله، اولین حرف هر کلمه در لیستی است که باید حفظ شود. به عنوان مثال، می‌توان (پرانتز، توان، ضرب، تقسیم، جمع، تفریق) ترتیب عملیات در ریاضی را با این جمله پرنده‌ها تو ضل تابستون جمیعا تفریح می‌کردند، یاد گرفتند. 

با خودتان صحبت کنید.

 ممکن است در ابتدا عجیب به نظر برسد، اما صحبت کردن با خودتان در مورد مطالبی که سعی در حفظ آن دارید می تواند یک ابزار موثر حافظه باشد. به جای هایلایت کردن یا بازخوانی اطلاعات، سعی کنید با صدای بلند صحبت کنید.

ورزش! به طور جدی!

 مطالعات نشان می‌دهد که ورزش می تواند حافظه و توانایی‌های یادگیری ما را بهبود بخشد زیرا به ایجاد نورون ها در مناطق مرتبط با حافظه کمک می کند. تمرینات کاردیو و مقاومتی (وزنه) هر دو تاثیرات قدرتمندی دارند، پس ورزشی را انجام دهید که بهترین تاثیر را برای شما دارد.

داشتن تنوع در مطالعه را تمرین کنید.

 داشتن تنوع و موضوعات مختلف ایده تغییر یا جایگزینی مهارت‌ها یا مفاهیمی است که می‌خواهید به خاطر بسپارید. به عنوان مثال، مدتی را صرف حفظ لغات واژگان برای کلاس علمی خود کنید و سپس بلافاصله به مطالعه تاریخ‌ها و نام‌های تاریخی برای کلاس تاریخ خود بروید. آن را با تمرین چند مسئله ریاضی دنبال کنید و سپس به تعاریف علوم برگردید. این روش ممکن است در ابتدا گیج کننده به نظر برسد، اما در نهایت نتایج بهتری نسبت به صرف مدت زمان طولانی بر روی یک مفهوم مشابه دارد.

تکنیک‌ های حفظ کردن

تکنیک های بصری و فضایی

تکنیک های بصری و فضایی تکنیک‌ های حفظ کردن هستند که حواس پنج گانه شما را درگیر می کنند. آنها از تصاویر، آهنگ ها، احساسات و بدن ما برای کمک به چسبیدن اطلاعات استفاده می کنند. انسان ها سیستم های حافظه بصری و فضایی برجسته ای دارند. وقتی از تکنیک‌های حافظه بصری و فضایی استفاده می‌کنید، از روش‌های سرگرم‌کننده، خاطره‌انگیز و خلاقانه به‌جای حفظ کردن خسته‌کننده، استفاده می‌کنید. دیدن، احساس یا شنیدن به خاطر سپاردن مطالب را آسان تر می کند. تکنیک‌های بصری و فضایی نیز حافظه شما را آزاد می کند. وقتی چیزها را با هم گروه بندی می کنید، حافظه بلند مدت خود را تقویت می کنید. استفاده از تکنیک های بصری و فضایی به ذهن شما کمک می کند تا زمانی که ذهن شما ترجیح می دهد به چیز دیگری سرگردان شود، تمرکز و توجه داشته باشد. آنها به شما کمک می کنند تا آنچه را که یاد می گیرید معنادار، به یاد ماندنی و سرگرم کننده کنید.

تصاویر بصری به یاد ماندنی

 دفعه بعد که یک آیتم کلیدی دارید که باید آن را به خاطر بسپارید، سعی کنید یک تصویر بصری به یاد ماندنی برای نشان دادن آن مورد بسازید. تصاویر مهم هستند زیرا مستقیماً به مراکز بینایی فضایی مغز شما متصل می شوند. تصاویر به شما کمک می کنند مفاهیم دشوار را با ضربه زدن به قسمت های بصری به خاطر بسپارید. اما لازم نیست فقط از تصاویر استفاده کنید – هرچه بیشتر از حواس پنجگانه استفاده کنید، به خاطر آوردن اطلاعات برای شما آسان تر خواهد بود. به جای اینکه فقط یک تصویر را تجسم کنید، سعی کنید تصویر را بو کنید، حس کنید و بشنوید. به عنوان مثال، اگر می‌خواهید به خاطر بسپارید که پایتخت لوئیزیانا باتون روژ است، تصویری از دختری به نام لوئیز بکشید که باتوم قرمز را حمل می‌کند.

تکنیک قصر حافظه

این تکنیک‌ حفظ کردن شامل تجسم یک مکان آشنا – مانند خانه یا اتاق خواب شما – و استفاده از آن به عنوان یک فضای بصری است که در آن می توانید تصاویر مفهومی را که می خواهید به خاطر بسپارید، قرار دهید. این تکنیک می‌تواند به یادآوری اقلام نامرتبط، مانند فهرست خواربار، کمک کند. برای استفاده از تکنیک قصر حافظه، مکان خود (خانه یا اتاق خواب) را تجسم کنید و سپس اقلامی را از لیست مواد غذایی خود در مناطق مختلف تصور کنید. به عنوان مثال، یک تخم مرغ ترک خورده را تصور کنید که از لبه میز می چکد یا یک بوته گوجه روی مبل نشسته است. عادت کردن به این تکنیک ممکن است کمی طول بکشد، اما زمانی که این کار را انجام دهید، سریعتر و موثرتر می شود.

آهنگ‌ها و نغمه‌ها.

مانند قصر حافظه و تصاویر، آهنگ‌ها یا نغمه‌ها از نیمکره راست مغز شما استفاده می‌کنند و می‌توانند به ما کمک کنند چیزهای پیچیده‌ای مانند معادلات و فهرست‌ها را به خاطر بسپاریم. در حال حاضر آهنگ های زیادی برای مواردی مانند فرمول درجه دوم وجود دارد – سعی کنید آنچه را که می خواهید به خاطر بسپارید را در گوگل جستجو کنید تا ببینید آیا کسی قبلاً آهنگی ساخته است یا خیر. اگر نه، سعی کنید خودتان بسازید.

حواس پنج گانه.

 استفاده از حواس پنجگانه تا حد ممکن هنگام مطالعه به شما کمک می کند تا از قسمت های بیشتری از مغز خود استفاده کنید و اطلاعات را بهتر حفظ کنید. به عنوان مثال، اگر برای امتحان آناتومی مطالعه می کنید، مدل های آناتومی را بردارید، هر قسمت را لمس کنید و نام آنها را با صدای بلند بگویید. 

استعاره ها یا تشبیهات بصری زنده.

این می تواند به شما کمک کند تا نه تنها مفاهیم را به خاطر بسپارید بلکه درک کنید، به خصوص در ریاضیات و علوم. استعاره راهی برای درک این موضوع است که یک چیز به نحوی شبیه به چیز دیگر است. به عنوان مثال، در مورد کشور سوریه به شکل یک کاسه غلات و کشور اردن به عنوان یک کفش ورزشی نایک ایر جردن فکر کنید. استعاره ها – به خصوص استعاره های بصری – می توانند سال ها با شما بمانند. آن‌ها به چسباندن ایده‌ها در ذهن شما کمک می‌کنند زیرا با ساختارهای عصبی که از قبل وجود دارند ارتباط برقرار می‌کنند.

علم فراموشی (و چرا مرور با فاصله فوق العاده است)


در سال 1885، هرمان ابینگهاوس “منحنی فراموشی” را ایجاد کرد که مفهوم چگونگی فراموشی اطلاعات را نشان می دهد. بعد از اینکه چیزی یاد گرفتیم، طبیعتاً به مرور زمان از حافظه ما محو می‌شود. ما می‌توانیم با مرور یا تازه کردن اطلاعات در ذهن خود جلوی این کاهش را بگیریم. اگر بارها و بارها مرور کنیم، قدرت حافظه افزایش می‌یابد و «کمرنگ شدن» آن کند می‌شود.

تکنیک‌ های حفظ کردن: نمودار فراموشی

با توزیع استراتژیک زمان بین جلسات مرور، می توانید همان اطلاعات را کمتر مرور کنید اما همچنان دانش خود را تقویت کنید. این چیزی است که در مورد مرور فاصله دار فوق العاده است. شما بیشتر وقت و تلاش خود را صرف اطلاعات جدیدی می‌کنید که هنوز در حافظه شما جا خوش نکرده‌اند و زمان کمتری را صرف دانشی می‌کنید که قبلاً در ذهن شما ریشه دوانده است. در ویدیو زیر بهترین فاصله‌های زمانی مرور توضیح داده شده است.

کلام آخر


برخی از این تکنیک‌ های حفظ کردن در ابتدا ممکن است عجیب به نظر برسند یا مدتی طول بکشد تا توسعه یابند. هرچه بیشتر آنها را تمرین کنید، ساده تر و طبیعی تر می‌شوند و اطلاعات بیشتری را می توانید در حافظه نگه دارید. همچنین، به یاد داشته باشید که لازم نیست هر نکته در این لیست را انجام دهید. با چند مورد آزمایش کنید و پیدا کنید که کدام یک برای شما مفید است.

به یاد داشته باشید که می توانید با یک مشاور متخصص زمان مشاوره بگیرید تا در مورد تکنیک‌ های حفظ کردن بحث کنید، یک برنامه مطالعه ایجاد کنید یا در مورد هر موضوع تحصیلی دیگری صحبت کنید.

منبع: learningcenter.unc.edu

تیزلاین در کنار آموزش و آزمون در سال های اخیر به طور جدی مسأله مشاوره را با حضور اساتید متخصص و با سر گروهی دکتر علیرضا نعمت زاده ادامه داده و در این بین بیش از ۳۰ همایش تخصصی در سال های اخیر برگزار کرده که فرآیند آن در سال آموزشی حاضر اشاره می شود.

  • همایش های مشاوره ای: دوره جامع موفقیت تحصیلی ( ده همایش منظم ) با هدف آموزش نقشه راه ،روش مطالعه،کسب مهارت آزمون، تکنیک های جمع بندی، تکنیک های مدیریت جلسه آزمون و …. با موضوعات  و تاریخ های برگزاری مشخص ارائه می‌شود.
  • سایر همایش ها: جلسات مشاوره ای متفرقه با اساتید آکادمی تیزلاین و اساتید مدعو که هر ازچند گاهی برگزار می شود
  • جلسات خصوصی تصویری و تک نفره با طرح موضوع از قبل و ارایه راهکاری های عملی
  • طرح ماهانه ویژه ارایه برنامه درسی شخصی سازی شده با متد ویژه و زیر نظر گرفتن دانش آموز به مدت یک ماه
در ماه های نزدیک به آزمون قطعا نکات مشاوره ای ارزش  و جایگاه ویژه ای دارد که بتوانید تلاش های خودتان را هدفمند کنید.
برای ثبت نام در همایش  می توانید وارد سایت تیزلاین شده بخش کلاس‌های آنلاین و جلسات مشاوره به وقت تیزلاین را انتخاب نمائید و برای طرح جلسه ای و ماهانه در واتساپ به شماره 09333840202  پیام دهید.