فهرست محتوای مقاله
شاید داوطلبان آزمون تیزهوشان و یا بسیاری از آزمونهای دیگر همچون آزمونهای استخدامی با بعضی از انواع هوش مانند هوش ریاضی هوش تصویری و… آشنا و درمورد آن چیزی شنیده باشند. باید بدانید که باهوش بودن افراد تنها به سنجش این چند نوع هوش نیست و همچنین هیچ یک از انواع هوش مهمتر یا بارزشتر از دیگری نیست؛ اما مهم است که بدانید چه نوع هوشی دارید. این می تواند به شما کمک کند تا تواناییهای ذاتی خود را به حداکثر برسانید و زمینه ای را برجسته کنید که ممکن است برای موفقیت نیاز به تمرین بیشتر داشته باشید.
هیچ دو کودکی به طور یکسان فکر نمی کنند و یاد نمی گیرند و گاهی اوقات لازم است اطلاعات را به چندین شکل کاملا متفاوت به کودکان ارائه کنید تا همه کودکان بتوانند آن را به خوبی درک کنند. تئوری انواع هوش این تجربیات را تأیید می کند و می تواند چارچوب و ابزارهایی را در اختیار مربیان قرار دهد که به آنها امکان می دهد تا نیازهای انواع مختلف یادگیرندگان حاضر در هر کلاس را بهتر برآورده کنند. ما در این مقاله به بررسی انواع هوش میپردازیم و در ادامه متوجه میشویم هر یک از ما در کدام یک از انواع هوش قوی تر هستیم یا به عبارتی چه نوع هوشی داریم. پس از خواندن این مقاله حتما برای ما در بخش دیدگاه بنویسید که شما در کدام یک از انواع هوش باهوشتر هستید؟
چه نوع هوشی دارم؟
کلمه هوش اغلب برای ما تصویری از ریاضیات و علوم یا تستهای IQ و الگوریتمهای پیچیده را تداعی میکند. افرادی که تصور می شود از هوش بالایی برخوردار هستند، ارزشمند هستند و اغلب آنها را بالاتر از بقیه در نظر می گیرند. هوش چیست؟ و آیا فقط یک نوع هوش وجود دارد؟ چه می شود اگر در ریاضیات خوب نباشید، اما در زبان مهارت داشته باشید… آیا در این صورت شما را بی هوش میدانند؟ یا در هنگام مطالعه آن نیاز به روش دیگری برای یادگیری دارید؟
۸ نوع هوش در روانشناسی
اینها همان سؤالاتی است که هوارد گاردنر روانشناس هاروارد در کتاب خود با عنوان « نظریه هوش های چندگانه» در سال 1983 به آنها پرداخت. در اینجا، گاردنر توضیح میدهد که افراد ظرفیت عقلانی مشخصی ندارند، بلکه انواع مختلفی از هوشها دارند، به عنوان مثال، یک فرد میتواند از نظر موسیقی باهوش باشد، اما در محاسبات با اعداد وحشتناک باشد. در کتاب خود، گاردنر استدلال میکند که نظریههای سنتی هوش در مورد اندازهگیری هوش بیش از حد سطحی است و اینکه آنها احتمالاً نمی توانند تمام توانایی ها و استعدادهایی را که مردم دارند، بیابند. او بیان می کند که قضاوت در مورد هوش فردی تنها بر اساس یک یا دو عامل ناقص است. او برای کمک به درک بهتر خود، ۸ نوع هوش را با مثال هایی توضیح می دهد.
۱. هوش طبیعت گرایانه
آیا متوجه شده اید که چگونه برخی افراد می توانند باعث رشد و نمو هرچیزی شوند؟ گویی آنها یک “دست سبز و پرورش دهنده” دارند. برخی دیگر به راحتی با حیوانات ارتباط برقرار می کنند و برخی طبیعت را خانه خود میدانند. هوش طبیعت گرایانه افرادی را توصیف می کند که نسبت به دنیای طبیعی حساس هستند. آنها از بیرون بودن، پرورش، کاوش در محیط و یادگیری در مورد موجودات لذت می برند. افراد با هوش طبیعی بالا نسبت به تغییرات ظریف در طبیعت و محیط اطراف خود حساس و به دنبال الگو و روابط با طبیعت هستند. بهترین انتخاب های شغلی این دسته از افراد با هوش طبیعت گرای بالا میتواند زیستشناس، ستارهشناس، حفاظت از محیطزیست، باغبان، مزرعهدار باشد.
۲. هوش موسیقایی
همه افراد دست سبز ندارند و به فضای باز نیز علاقه ندارند. در عوض، برخی افراد به طور ذاتی به سمت موسیقی کشیده می شوند. افراد دارای هوش موسیقایی عموماً نسبت به صدا حساستر هستند و اغلب صداهایی را دریافت میکنند که دیگران معمولاً از آن آگاه نیستند. آنها حس ریتم عالی و توانایی تشخیص لحن و زیر و بم را دارند. اغلب آنها یک ساز می نوازند یا به عنوان یک حرفه درگیر موسیقی هستند. طبیعتا بهترین گزینههای شغلی این دسته از افراد باهوش می تواند موسیقیدان، آهنگساز، خواننده، معلم موسیقی، رهبر ارکستر باشد.
۳. هوش منطقی-ریاضی
در بین تمام انواع هوش، هوش منطقی-ریاضی شبیه ترین چیزی است که ما معمولاً با هوش عمومی مرتبط می کنیم. و قطعا بسیاری از داوطلبان آزمون تیزهوشان ششم به هفتم و آزمون تیزهوشان نهم به دهم با آن آشنا هستند چراکه بخشی از سوالات استعداد تحلیلی آزمون استعدادهای درخشان مربوط به این نوع از هوش است. افراد با این نوع هوش در ریاضیات و کار با اعداد عالی هستند. آنها می توانند الگوها را به راحتی تشخیص دهند و فرآیندها را به شیوه ای منطقی انجام دهند. آنها مهارت های استدلالی بسیار خوبی دارند و اغلب می توانند خود را از مشکلات دور کنند. افرادی که دارای هوش منطقی-ریاضی بالایی هستند اغلب به بازی های استراتژیک و حل پازل کشیده می شوند. بهترین شغلها برای افرادی با هوش منطقی- ریاضی بالا می تواند دانشمند، مهندس، برنامهنویس کامپیوتر، پژوهشگر، حسابدار، ریاضیدان باشد.
۴. هوش برون فردی
آیا توانایی ذاتی برای برقراری ارتباط خوب با دیگران دارید؟ آیا در شناختن افراد و موقعیت های اجتماعی خوب هستید؟ اگر اینطور باشد، به احتمال زیاد شما از هوش برون فردی بالایی برخوردار هستید. افراد دارای این نوع هوش اغلب در خواندن نشانه های کلامی و غیرکلامی و همچنین تعیین خلق و خو و خلق و خوی خوب هستند. آنها به راحتی احساس همدلی می کنند. اغلب این نوع هوش را می توان در رهبران، سیاستمداران، مددکاران اجتماعی، مربیان زندگی و روانشناسان یافت.
۵. هوش زبانی- کلامی
هوش کلامی نوعی هوش است که بیشتر بین انسان ها مشترک است. این شامل توانایی ما برای تفکر در کلمات و استفاده از این کلمات برای درک خود است. افراد با هوش زبانی بالا در بیان احساسات و افکار خود در قالب کلمات بسیار خوب هستند تا دیگران را درک کنند. این نوع هوش نیز در آزمونهای سمپاد مورد سنجش قرار میگیرد. این افراد همچنین در گوش دادن، حرف زدن، قصهگویی، توضیح دادن، تدریس، استفاده از طنز، درک قالب و معنی کلمهها، یادآوری اطلاعات، قانع کردن دیگران به پذیرفتن دیدگاه آنها، تحلیل کاربرد زبان بسیار قوی هستند. آنها به سمت فعالیت هایی مانند خواندن، نوشتن و سخنرانی در جمع کشیده می شوند و بهترین شغل برایشان نویسنده، روزنامهنگار، وکیل، معلم، سیاستمدار، مترجم است.
۶. هوش جسمانی-حرکتی
افراد دارای هوش جسمانی-حرکتی بالا حس زمانبندی عالی و هماهنگی ذهن و بدن عالی و همچنین مهارت های حرکتی ظریف و قوی دارند. آنها می توانند از بدن خود برای انتقال احساسات و ایده ها استفاده کنند و در نتیجه اغلب نقش هایی در رقص، ورزش یا حتی درمانی بر عهده می گیرند. آنها از بدن خود برای حل مشکلات و خلق چیزی معنادار استفاده می کنند. ورزشکار، معلم تربیتبدنی، رقصنده، هنرپیشه، آتشنشان، صنعتگر بهترین انتخابهای شغلی این دسته از افراد است.
۷. هوش درون فردی
آیا افکار، احساسات و عواطف خود را درک می کنید و آیا می توانید از این درک در زندگی روزمره خود استفاده کنید؟ اگر اینطور است، احتمالاً هوش درون فردی بالایی دارید. هوش درون فردی به درک خود و شرایط انسانی به عنوان یک کل اشاره دارد. آنها به عنوان افراد “خود آگاه” شناخته می شوند و با وجود درک عمیق تر از احساسات خود، اغلب بسیار خجالتی هستند. فیلسوفان، رهبران معنوی، روانشناسان و نویسندگان معمولاً از هوش درون فردی بالایی برخوردارند.
۸. هوش تصویری-فضایی
هوش فضایی به عنوان توانایی در نظر گرفتن چیزها در سه بعد تعریف می شود. افراد با هوش فضایی بالا عموماً بسیار خلاق هستند و معمولاً دارای تخیل زنده، توانایی هنری بالا و استدلال فضایی عالی هستند. معمولاً جهتیابی خوبی دارند و با نقشهها، نمودارها، عکسها و تصاویر ویدیویی مشکلی ندارند. سوالات این دسته از انواع هوش بسیار محبوب طراحان سوالات هوش و خلاقیت یا استعداد تحلیلی است. در ساختن پازل، خواندن، نوشتن، درک نمودارها و شکلها، حس جهت شناسی خوب، طراحی، نقاشی، ساختن استعارهها و تمثیلهای تصویری (احتمالاً از طریق هنرهای تجسمی)، دستکاری کردن تصاویر، ساختن، تعمیر کردن و طراحی وسایل عملی، تفسیر تصاویر دیداری خوب هستند. این افراد اغلب میتوانند در مشاغلی مانند معماری،نقشه خوانی، دریانوردی، مجسمهسازی، هنرمند تجسمی، مخترع، کاشف، طراحی داخلی، مکانیکی و مهندسی موفق شوند.
آنچه نظریه هوش های چندگانه می تواند به ما بیاموزد
دادن فرصتی به دانش آموزان خود برای کشف و توسعه هوش های مختلف خود می تواند یک سری مزایای برای دانش آموزان ما داشته باشد.
- پرورش استعدادهای جدید تا فراگیران پویا و فعال تر
- توسعه ظرفیت آنها برای شناخت
- مهمتر از آن ارزش گذاری به نقاط قوت فردی آنها
- هدایت آنها به سمت تبدیل شدن به بزرگسالانی با اعتماد به نفس و موفق در زمینه انتخابی خود
ثبت ديدگاه