روند بینالمللی مطالعات در ریاضیات و علوم ( به اختصار TIMSS ) مجموعهای از ارزیابیهای بینالمللی از علم ریاضی و دانش دانشآموزان در سراسر جهان است. دانشآموزان شرکتکننده از مجموعه متنوعی از سیستمهای آموزشی (کشورها یا حوزههای متفاوت کشورها) از نظر توسعه اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و اندازه جمعیت گرداوری شده اند. در هر یک از سیستمهای آموزشی، حداقل ۴۵۰۰ تا ۵،۰۰۰ دانشآموز ارزیابی میشوند. دادههای متنی در مورد شرایطی که دانش آموزان شرکتکننده ریاضی و علوم را میآموزند، از دانش آموزان و معلمان آنها، مدیران آنها و والدینشان از طریق پرسشنامه جمعآوری میشوند.
TIMSS یکی از مطالعات ایجاد شده توسط IEA (انجمن بینالمللی ارزیابی دستاورد آموزشی) است که هدف آن اجازه دادن به سیستمهای آموزشی در سراسر جهان برای مقایسه دستاوردهای تحصیلی دانشآموزان با سیستم های آموزشی دیگر است و یادگیری از تجربیات دیگران در طراحی سیاست آموزشی موثر است. این ارزیابی اولین بار در سال ۱۹۹۵ انجام شد و از آن پس هر چهار سال یکبار دایر میشود. بنابراین، برخی از سیستمهای آموزشی شرکتکننده دادههای روند را از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ به دست آوردهاند. TIMSS دانش آموزان کلاس چهارم و هشتم را ارزیابی میکند، در حالی که TIMSS پیشرفته دانش آموزان را در سال آخر متوسطه در ریاضیات پیشرفته و فیزیک مورد ارزیابی قرار میدهد.
برای بعضی کشورهای دنیا مثل نروژ نتایج این آزمون و آزمون پرلز بسیار مهم است به طوری که نمره پایینتر از حد استاندارد دانشآموزان، باعث برکنار شدن وزیر آموزش این کشور میشود.
تاریخچه آزمون تیمز
اولین مطالعه ریاضیات بینالمللی (FIMS) در سال ۱۹۶۴ در ۱۱ کشور برای دانش آموزان ۱۳ سال و در سال آخر آموزش متوسطه (FS) تحت نظارت انجمن بینالمللی ارزیابی دستاورد آموزشی (IEA) انجام شد. این موضوع در سال ۱۹۷۰ – ۱۹۹۴ توسط اولین مطالعه علمی بینالمللی (FISS)برای دانش آموزان ۱۰، ۱۴، و سال آخری دنبال شد. چهارده کشور، کودکان ۱۰ ساله را مورد آزمایش قرار دادند؛ ۱۶ کشور دو گروه بزرگتر را مورد آزمایش قرار دادند. این نمونهها بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۴ تکرار شدند.
این مطالعات اولیه مورد تجدید نظر قرار گرفتند و توسط IEA ترکیب شدند تا TIMSS ایجاد کنند که اولین بار در سال ۱۹۹۵ اجرا شد. این دانشگاه بزرگترین مطالعه ارزیابی دانش آموزان در زمان خود و ارزیابی دانش آموزان در پنج کلاس بود. در دور دوم (۱۹۹۹) تنها دانش آموزان کلاس هشتم مورد آزمایش قرار گرفتند. در دورههای بعدی (۲۰۰۳، ۲۰۰۷، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵) هم دانش آموزان کلاس چهارم و هشتم ارزیابی شدند.
آزمون تیمز پیشرفته که پیش از این در سال ۱۹۹۵ و ۲۰۰۸ اجرا شد، در سال ۲۰۱۵ نیز به انجام رسید و موفقیت دانش آموزان متوسطه را در ریاضیات پیشرفته و فیزیک مورد ارزیابی قرار داد.
ایران در آزمون تیمز
ایران در تمامی ارزشیابیهای تیمز پایه هشتم و چهارم از ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ شرکت کردهاست. نتایج ارزیابی سیستم آموزشی ایران در آزمونهای تیمز مطلوب نبودهاست. تمام امتیازات کسب شده از آزمون ریاضیات و علوم در پایههای چهارم و هشتم پایینتر از امتیاز متوسط یعنی ۵۰۰ بودهاست. در سال ۲۰۱۵، ایران در ریاضیات پایه هشتم رتبه ۲۹ از ۳۹، در علوم پایه هشتم رتبه ۲۷ از ۳۹، در ریاضیات پایه چهارم رتبه ۴۲ از ۴۹، در علوم پایه چهارم رتبه ۴۳ از ۴۷ را در بین کشورها به دست آوردهاست.
امیدواریم که دانش آموزان کوشا و باهوش تیزلاینی با پشتکار فراوان و همچنین به کمک اساتید و معلم هایشان بتوانند در آزمون تیمز سال ۲۰۲۳ خوش بدرخشند و این آمار را به طور چشمگیر و مثبتی تغییر دهند.
محتوای آزمون تیمز
ارزیابیهای جامع TIMSS، شامل دادههای مربوط به عملکرد دانشآموز در حوزههای ریاضی و علوم مختلف (جبر، هندسه، زیستشناسی، شیمی و غیره) و عملکرد در حل چالشهای حل مساله در هر یک از این زمینهها است. علاوه بر این، TIMSS دادههای متنی را در برنامه تحصیلی، آموزشی، و عوامل مرتبط با منابع فراهم میکند که میتوانند بر فرآیند آموزش و یادگیری تاثیر بگذارند. این دادهها با استفاده از دانش آموزان، معلم، مدرسه، و برنامهدرسی (ملی) جمعآوری شدهاند که به ترتیب توسط دانش آموزان، معلمان، مدیران مدارس و هماهنگ کننده های تحقیقات ملی تکمیل شدهاست.
مقاله مرتبط: آزمون تیمز ۲۰۲۳
اگر سوال دیگری در مورد آزمون تیمز دارید می توانید در بخش دیدگاه ارسال کنید، آکادمی تیزلاین پاسخگوی شما خواهند بود.
ترتیب ازمون تیمز چگونه است؟
سلام میتونید از طریق لینک زیر نمونه سوالات سالهای گذشته این آزمون رو مشاهده کنید
https://tizline.ir/timss-examples/
سلام از چه طریق در آزمون تیمز شرکت کنم؟
سلام خود آموزش و پرورش به مدارس اعلام میکنن برای شرکت در آزمون تیمز
من خودم از سایت خودتون به استاد گرفتم و کلاس پنجم دبستان هستم و دارم برای تیزهوشان تلاش می کنم . از چهارم ابتدایی تلاش برای تیزهوشان رو شروع کردم و در آینده می خوام تو مسابقات کانگرو و تیمز شرکت کنم . ببخشید آزمون جهانی تیمز پنجم به ششم هم اجرا میشه ؟ چون فقط نوشته بودید چهارم و هشتم
سلام تیزلاینی عزیز آزمون تیمز هر ۴ سال یکبار برگزار میشه و ازمون بعدی دسامبر سال ۲۰۲۳ هست و برای سنجش سواد در مقیاس جهانی هست که برای رده های سنی مختلف هست و برای ایران توسط اموزش و پرورش برگزار میشه
سلام ، وقت بخیر
برای آزمون تیمز همه میتونند شرکت کنند منظور پایه های چهارم و هشتم هست ، تمامی دانش آموزان این دو پایه به عنوان داوطلب حق شرکت دارند یا فقط بخش از دانش آموزان میتونند شرکت کنند .
برای پایه هشتم فقط از همون پایه میاد یا پایه های قبل هم میاد و اینکه در زمان برگزاری آزمون آموزش پایه هشتم در ایران به اتمام رسیده یا وسط سال تحصیلی ایران هست؟
سلام بله رده های سنی مختلف داره