فهرست محتوای مقاله
تاریخچه المپیاد ریاضی
بسیاری از دانشآموزان در ابتدای دهه شصت دیگر علاقهای به انتخاب رشته ریاضی فیزیک در دبیرستان نداشتهاند به حدی که تنها کمتر از ۸ درصد دانشآموزان علاقه مند به تحصیل در این رشته بودند. مسئولین برای حل این مشکل اقدام به برگزاری مسابقات ریاضی برای تشویق و ایجاد حس رقابت بین دانشآموزان کردند. در سال ۱۳۶۳ اولین المپیاد ریاضی دانشآموزی برگزار شد و در سال ۱۳۶۶ ایران برای اولین بار در المپیاد جهانی ریاضی شرکت کرد.
اولین المپیاد جهانی ریاضی که اکنون المپیادی ها آن را با اختصار (IMO) می شناسند در سال ۱۹۵۹ در رومانی برگزار شد. این المپیاد هر ساله بین دانشآموزان دبیرستانی منتخب چندین کشور با میزبانی یکی از کشورها برگزار میشود. یکی از افتخار افرینان ایرانی ما در این حوزه خانم مریم میرزاخانی که از دانشاموخته های مدارس فرزانگان بودهاند توانستند در سال های ۷۳ و ۷۴ مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری و در سال ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی را با نمره کامل در کانادا کسب کنند.
المپیاد جهانی ریاضی شامل ۶ مساله فوق العاده سخت از شاخه های مختلف ریاضی است که حتی در مدارس و دانشگاهها تدریس نمیشود و برای آن ۴۲ امتیاز در نظر گرفته شده است. این شاخه های ریاضی عبارتند از: هندسه تصویری و مختلط، نظریه اعداد با پایه های محکم است. البته برای شرکت در المپیاد جهانی ( هر چند بار که بخواهند) یک شرط اصلی وجود دارد و آن، این است که دانشآموزان باید کمتر از ۲۰ سال داشته باشند و تا آن زمان در هیچ موسسه آموزش عالی ( دانشگاه و کالج ) ثبت نام نکرده باشند. این المپیاد طی دو روز متوالی انجام می شود و دانشآموزان باید در هر روز طی چهار و نیم ساعت به ۳ سوال پاسخ دهند.
المپیاد ریاضی ایران
هر کشور طبق مراحل انتخاباتی خود حداکثر ۶ دانشآموز را با یک رهبر، یک قائم مقام و یک ناظر برای شرکت در المپیاد جهانی اعزام میکند. ایران نیز برای گلچین این ۶ دانشآموز مسابقاتی را طی ۳ مرحله برای دانشآموزان پایه دهم و یازدهم برگزار میکند.
مرحله اول: در فصل زمستان از دانشآموزان علاقهمند، آزمون تستی و پاسخ کوتاه با ۳۰ سوال از مباحث ترکیبات، هندسه، جبر و نظریه اعداد گرفته میشود و تقریبا ۱۵۰۰ دانشآموز در این مرحله پذیرفته میشوند. پیشنهاد میشود که برای گذراندن این مرحله به تحلیل سوالات المپیاد سال های گذشته بپردازید.
دانلود سوالات مرحله اول المپیاد ریاضی ۱۰ سال اخیر به همراه پاسخنامه
دانلود سوالات مرحله دوم المپیاد ریاضی ۱۰ سال اخیر به همراه پاسخنامه
دانلود سوالات مرحله سوم المپیاد ریاضی ۱۰ سال اخیر به همراه پاسخنامه
مرحله دوم: این مرحله مهمترین قسمت المپیاد ریاضی است که تنها ۴۰ نفر میتوانند از آن عبور کنند و همانند المپیاد جهانی شامل یک آزمون تشریحی با ۶ سوال است که طی دو روز در فصل بهار برگزار میشود.
مرحله سوم: برای پذیرفته شدگان مرحله قبل در تابستان طی دوره آموزش مجازی، ۴ درس برای اطلاعات پایهای المپیاد و یک درس با محتوای پیشرفته تدریس میشود که در این دوره دانشآموزان باید ۴ آزمون میان ترم ( نظریه اعداد، جبر، هندسه، ترکیبات)، ۴ آزمون پایان ترم ( نظریه اعداد، جبر، هندسه، ترکیبات)، یک آزمون المپیاد همزمان و یک آزمون المپیاد هندسه دهند. با توجه به نتایج این آزمون ها رنگ مدال دانشآموزان مشخص میشود. همانطور که در مقاله المپیاد علمی اشاره کردیم در اکثر موارد هر ۴۰ نفر مدال دریافت خواهند کرد به این صورت که ۱۲ نفر مدال طلا و مابقی دانشاموزان مدال نقره و برنز دریافت میکنند و البته هر مدال امتیازات مختص به خود را خواهد داشت.
حتما بخوانید: المپیاد علمی دانشآموزی چیست؟
در نهایت دانش آموزانی که مدال طلا دریافت کرده اند با توجه به اینکه از کنکور معاف هستند میتوانند خود را برای آزمون المپیاد جهانی آماده کنند تا وارد تیم ۶ نفره ملی شوند. فاصلهی زمانی بین برگزاری آزمون مرحلهی اول که معمولاً در اواسط بهمن هر سال برگزار میشود و اعزام تیم به مسابقات جهانی که در اواسط تیر انجام میشود حدود هفده ماه است. البته دانشآموزانی که آرزوی عضویت در تیم ملی المپیاد ریاضی را دارند قطعاً از مدتها قبل از برگزاری آزمون مرحله اول کار علمی را شروع میکنند.
آکادمی تیزلاین پیشنهاد میکند دانشآموزان پایه متوسطه اول که علاقهمند به شرکت در المپیاد ریاضی هستند فرصت را از دست ندهند و در دوره المپیاد تیزلاین با تدریس یکی از مجرب ترین اساتید به نام المپیاد، آقای حسین حسین زاده، شرکت کنند تا ضمن آمادگی المپیاد ریاضی کشوری از علاقه خود به این رشته مطمين شوند.
برنامه آکادمی تیزلاین برای المپیاد ها چیست؟
براساس تجربه شخصی موفق و ناموفق موسسین و اساتید آکادمی تیزلاین و نیز مطالعات انجام شده در حوزه المپیاد برنامه بسیار منظم و دقیقی برای المپیاد ارایه شده است.
در آکادمی تیزلاین برنامه های حضور در المپیاد های آسیایی از پنجم و ششم و برای المپیادهای ایرانی از هفتم شروع می شود علت این مسئله این هست که دانش آموزان به موقع و با خیال راحت در دوره ها شرکت کنند و بدور از استرس آزمون بتوانند علایق خود را شناسایی کنند و نیز با یک برنامه مناسب در زمان آزمون (پایه دهم) موفقیت را کسب کنند و اگر احیانا نتیجه لازم کسب نشد فرصت کافی برای آماده شدن جهت کنکور را داشته باشند.
مزایای المپیاد ریاضی
- ایجاد تحول و پویایی در بخشی از دانشآموزان توانا و معلمهای باانگیزه در زمینهی ریاضیات
- شناسایی و تشویق دانشآموزان مستعد و هموار ساختن راه برای رشد آنها در مسیر تحصیلی
- جذب دانشآموزان به ادامهی تحصیل در رشتهی ریاضی: حدود ۴۵ درصد دانشآموزانی که از طریق المپیاد ریاضی وارد دانشگاه شدهاند، رشتهی ریاضی را برای تحصیل انتخاب کردهاند.
- افزایش ترجمه و تألیف کتب مفید ریاضی برای دانشآموزان دبیرستانی
- مقایسهی تواناییهای دانشآموزان و کیفیت آموزش و پرورش کشور با دیگر کشورها: نتایج یک کشور در المپیاد برایندی از استعداد فطری دانشآموزان، نظام آموزشی کشور و کیفیت دورههای حرفهای مخصوص تیم است و نمیتوان آن را تنها به یکی از این عوامل نسبت داد.
- تقویت اعتماد به نفس دانشآموزان و دیگر اقشار مردم
- انجام کار علمی-آموزشی با استاندارهای بالا برای حدود 40 نفر در هر سال
مباحث مرحله اول المپیاد ریاضی
مباحث مرحله دوم المپیاد ریاضی
کلام آخر
همانطور که میدانید شرکت و موفقیت در المپیاد به ویژه المپیاد ریاضی نیاز به تلاش و مداومت زیادی دارد و البته که مزایا و نکات مثبت بسیاری دارد. بنابراین اگر به المپیاد علاقه دارید حتما از پایه متوسطه اول مقدمات آمادگی در این آزمون را فراهم کنید و سعی کنید مسایل ریاضی مختلف و بسیاری حل کنید و از دوره ها و راهنمایی های آکادمی تیزلاین نهایت استفاده را ببرید.
ثبت ديدگاه