فهرست محتوای مقاله
زندگی بر اساس یک برنامه از پیش تعیین شده، راندمان شما را افزایش می دهد، نتایج شما را بهتر می کند و باعث می شود که از زیستن لذت بیشتری تجربه کنید. شاید با خود بگویید بسیاری از مردم در تلاش اند و هیچ گونه برنامه ریزی ندارند ولی نتایج خوبی نیز کسب می کنند. بله درست است اما با چه بهایی؟ عموما این دسته از افراد استرس و تنش بسیاری را تجربه میکنند که از جمله عوارض جانبی داشتن زندگی بدون برنامه است. برنامه ریزی و زندگی مبتنی بر برنامه یک نوع سبک زندگی است که ارزش زمان گذاشتن و سرمایه گذاری کردن را به طور حتم دارد.
در این مقاله در مورد برنامه ریزی خواهید خواند و مراحل گام به گام نوشتن بک برنامه عملیاتی برای بازه زمانی یک ماهه، یک هفته ای و یک روزه را خواهید داشت. توجه داشته باشید در این مقاله تنها به برنامه ریزی درسی نمی پردازیم و هدف، یادگیری نکاتی برای برنامه ریزی در زندگی می باشد پس اگر موضوع برنامه ریزی جزوی از اولویت های زندگی شما است خواندن این مقاله را از دست ندهید.
اما قبل از شروع مقاله به اطلاع شما برسانیم که برای دریافت مشاوره تحصیلی در حوزه برنامه ریزی درسی، قبولی در ازمون های تیزهوشان، نمونه دولتی و … با تیم مشاوران آکادمی تیزلاین به صورت آنلاین و حضوری در واتساپ به الو تیزلاین با شماره ۰۹۳۳۳۸۴۰۲۰۲ پیام دهید.
شاید در مقالات و کتاب های مختلف، مطالب متفاوتی را در حوزه برنامه ریزی نوشته شده باشد چراکه برنامه ریزی از جمله موضوعاتی است که افرادی که در زمینه رشد فردی فعالیت میکنند نظریه ها، ایده ها و برنامه های مختلفی در مورد آن دارند اما در این مقاله به نکات و روش هایی می پردازیم که ممکن است برای خیلی از شماها مفید و کارآمد باشد اما وقتی صحبت از برنامه ریزی می شود بسیاری به اشتباه فکر می کنند که باید ساعت های خود را به صورت دقیق بلوک بندی کرد به طوری که هیچ خللی در آن وجود نداشته باشد به عبارتی کاری دقیقا در ساعت مشخص شده شروع و پایان یابد درست مانند برنامه هفتگی در دوران مدرسه که زنگ اول، زنگ دوم و … و با همین برنامه جلو بروند. همین حس و همین فکر باعث می شود که ما اندکی احساس محدودیت کنیم و این احساس محدودیت قطعا آزار دهنده است. اما حقیت این است که برنامه ریزی باید ما را به جلو هل دهد و ما را به سمت نتایج خوب هدایت کند نه اینکه ما را محدود کند و باعث ایجاد حس ناخوشایند شود.
مطمئنا بسیاری از افرادی که برنامه ریزی ندارند و تا به حال سراغ آن نرفته اند و یا حتی اگر امتحانش کرند بعد از مدت کوتاهی برنامه ریزی را رها کردند به این خاطر بوده است که احساس محدودیت داشته اند اما اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید به این نتیجه خواهید رسید که برنامه ریزی به معنای محدود کردن خودمان نیست بلکه به این معنا است که زمان را قبل از اینکه به ما برسد برای آن تعیین و تکلیف کرده باشیم و در آن زمان هم کارمان را انجام دهیم.
دو پیش نیاز اساسی برای برنامه ریزی
زندگی با برنامه دو پیش نیاز اساسی دارد: پیش نیاز اول هدفمندی است و پیش نیاز دوم مهارت اولویت بندی است.
هدفمندی: بگذارید با این سوال شروع کنیم، آدمی که هدف ندارد برنامه ریزی را می خواهد برای چه چیزی؟ بیکاری نیازی به برنامه ریزی ندارد یا اینکه ما یک سری کارهای جسته گریخته انجام دهیم و اتصال این کارها به همدیگر ما را به هیج جایی نرساندن اصلا برنامه نمی خواهد حتی انسان بی هدف با برنامه ریزی، لذت زندگی را از دست میدهد پس صادقانه بگوییم اگر فردی بی هدف هستید شما اصلا نیازی به برنامه ریزی ندارید ولی برعکس اگر فردی هدفمندی هستید و می دانید که در پایان یک بخشی از زندگیتان قرار است به چه دستاوردهایی برسید چاره ای جز برنامه ریزی ندارید، شما باید از زمان درست استفاده کنید و برنامه ریزی هنر استفاده درست از زمان است.
اولویت بندی: در طول یک روز ما محدودیت زمان و توان داریم. همین باعث می شود که در هر روز ما بتوانیم فقط به تعداد محدودی از کارها برسیم. اگر کارهایی که ما در طول روز آنها را انجام میدهیم در مسیر اهدافمان نباشد انگار روزها سپری می شوند و ما برای رسیدن به اهدافمان هیچ کاری نمی کنیم. چه کارهای بوجود می آید و مانع حرکت ما به سمت اهدافمان میشود؟ وسوسه ها، ایده ها، پیشنهادهای جدید، کارهایی که به ناگهان به ذهنمان میرسد و اینجاست که ما باید با دیسیپلین تمام هنر اولویت بندی خود را به خرج دهیم و از بین کارهایی که در ذهنمان است تا آنها را انجام دهیم، اولویت بالا را به کارهایی دهیم که ما را به سمت اهدافمان می برند. اما متاسفانه ممکن است شما کارها با اولویت پایین را انجام دهید در پایان روز حس خوب انجام دادن کار و مفید بودن به شما دست دهد و در کنارش احساس خستگی کمی و با خود بگویید روزی بسیار پر بار داشتم اما در واقعیت شما بر روی تردمیل دویده اید و درجا زدید به عبارتی به سمت هدفتان حرکت نکرده اید. پس هدفمندی و هنر اولویت بندی دو پیش نیاز اساسی برای برنامه ریزی است.
ما برای هر بازه زمانی می توانیم برنامه ریزی کنیم. برنامه ریزی سالانه، شش ماهه، فصلی، ماهانه و … در حقیقت هر چه بازه زمانی کوتاه تری را که به زمان حال نزدیک تر است را انتخاب کنیم به همان نسبت کیفیت برنامه ریزی ما بالاتر می رود و به همان نسبت جزئیات برنامه ما بیشتر است. بله ما می توانیم از حالا برای سال آینده خود برنامه ریزی کنیم اما برنامه ریزی که از الان برای هفته آینده یا ماه آینده انجام می دهیم کیفیتش با برنامه ریزی برای سال آینده متفاوت است ما هر چه از الان به بازه های زمانی دورتری فکر می کنیم کیفیت برنامه ریزی ما کلی گویی می شود و هر چه از الان به بازه زمانی نزدیکتری فکر می کنیم برنامه ریزیمان دقیق تر می شود و ما به هر دو احتیاج داریم یعنی ما باید از حالا بدانیم برای سال بعد میخواهیم چه کار انجام دهیم و نیز بدانیم که از الان برای فردا، هفته آینده و ماه بعد چه کارهایی باید انجام دهیم و اتصال هوشمندانه اینها است که نتایج بیشتری می گیریم و باعث می شود ما در زندگی رشد کنیم.
برنامه ریزی ماهانه، هفتگی و روزانه
اولین قدم: اهدافتان را در این بازه یک ماه یادداشت کنید
این هدف نمی تواند فلبداهه همین الان به ذهنات برسد. اصولا شما باید یک هدف ۵ ساله برای زندگیتان داشته باشید یک هدف یکساله داشته باشید و همینطور بیاید پایین و هدف ماهانه خود را از آن استخراج کنید. پس ما با این پیش فرض جلو می رویم، اول یک هدف ماهانه داشته باشید بگذارید کمکتان کنم حتما یک سری مطالب و مباحثی است که می خواهید در یک ماه تمام کنید به طور مثال چه درس هایی از سال گذشته را می خواهید دوره کنید، چه تعداد لغات و اصطلاحات جدید زبان انگلیسی را می خواهید حفظ کنید، چند کتاب را می خواهید بخوانید و … این ها اهدافی هستند که می توانید بر روی کاغذ بنویسید و حتما یادتان باشد که این اهداف را به عدد تبدیل کنید یعنی تا عدد کنار اهداف نباشد ما نمی توانیم به آنها دست یابیم و نمی توانیم کیفیت حرکتمان به سمت اهدافمان را بسنجیم فرض کنید من بگویم تا بک ماه آینده من قرار است کلی مقاله جذاب در سایت بنویسم اما این هدف باید عدد داشته باشد من باید بگوییم برای این ماه می خواهم هفته ای دو مقاله و در مجموعه هشت مقاله در سایت منتشر کنم.
قدم دوم: خب یک ماه ما تشکیل شده از چهار هفته و ما تعدادی اهداف برای یک ماه داریم و کنار هر کدام عددی نوشته ایم و الان چهار هفنه ارزشمند پیش رو داریم بیاید این اعداد را به هفته ها تقسیم کنیم. این به شما نشان می دهد که قرار است در هر هفته از این یک ماه چه کارهایی را انجام دهید اما فعلا خبری از روزها نیست !
قدم سوم: به برنامه روتین هفتگیتان یک سری بزنید به طور مثال من سه روز در هفته به مدت دو ساعت ورزش می کنم و این روتین هفتگی من است شما ممکن است یک برنامه آموزشی هفتگی داشته باشید و … اینها بخش هایی از تقویم شما را که نمی توانید به آنها دست بزنید به خود اختصاص می دهند.
قدم چهارم: الان شما با در نظر گرفتن آنها، برنامه ای که برای یک هفته تعیین کردید بیاید به روزهای هفته اختصاص دهید یعنی روز شنبه یک سری از کارها را انجام دهید و به همین ترتیب جلو روید.
قدم پنجم: الان وقت آن است که با توجه به انرژیتان در هر ساعت از روز، کارهایی که به آن روز اختصاص دادید را بیاید در ساعت های مناسبش یادداشت کنید و شما به همین راحتی صاحب یک برنامه روزانه هستید. انجام دقیق و صحیح برنامه ریزی روزانه شما را به برنامه هفتگیتان می رساند و شما کنار برنامه هفتگیتان تیک میزنید و انجام دقیق برنامه هفتگی شما را به تیک زدن به برنامه ماهانه تان می رساند.
اجرای برنامه
اما یک مشکل اساسی وجود دارد آن هم اجرا کردن آن است. خیلی ها بر روی کاغذ می توانند براحی برنامه ریزی کنند ولی تا اجرا نشود به هیچ دردی نمی خورد ما در مسیر اجرای برنامه هایمان چند مسئله اساسی داریم:
اولین و مهمترین آنها اهمال کاری است. طبق برنامه ریزی وقت انجام کار در ساعت مقرر رسیده است و من باید یک کار خاصی را انجام دهم اما حس و حال آن را ندارمو ندای درونی من می گوید بلند شو و کار دیگری انجام بده و اولویت ها را می خواهم تغییر دهم و اولیت را برای کاری بگذارم که بیشتر به آن علاقه دارم و این اهمال کاری است و ما باید هنر غلبه بر تنبلی و اهمال کاری را داشته باشیم اگر درست دارید در این مورد مقاله ای داشته باشیم حتما در بخش دیدگاه و یا اینستاگرام تیزلاین برایمان کامنت کنید. چرا که تا بر تنبلی ر اهمال غلبه نکنید روزها همچنان می گذرد و همینطور روزهای با برنامه تان و شما هیچ کاری انجام نداده اید.
و مسئله اساسی بعدی این است که ما برنامه مان را کجا نوشته ایم؟ روی کاغذ نوشتیم یا دفتر و یا اپلیکیشن ؟ پس ما به ابزار نیز نیاز داریم و ما پیشنهاد می کنیم حتما ابزار های انلاین را امتحان کنید چراکه امکانات زیادی را برای پایبندی به برنامه فراهم کرده است. ما قبلا در مقاله ای به معرفی چندین برنامه مفید برای مدیریت زمان پرداخته ایم که حتما آن را مطالعه کنید. اما برنامه ای که اکنون می توانیم به شما معرفی کنیم برنامه google calendar است که شما می توانید برنامه تان را در این پلتفرم وارد کنید به راحتی جابه جا کنید توضیحات بر روی برنامه تان بنویسید با رنگ بندی به آنها جلوه خاص دهید از آن لذت ببرید و همینطور رابط کاربری فوق العاده و راحتی دارد.
در مورد اهمیت برنامه ریزی و گام به گام یک برنامه ماهانه، هفتگی و روزانه نوشتیم و با ابزارهای آن آشنا شدیم و الان نوبت شماست تا با عمل به برنامه ریزی تان به نتایج و اهداف خود برسید.
تیزلاین همیشه بهترینه👏
سپاس از شما پانیذ عزیز
سلام خسته نباشید
ما وقتی که به هدف فکر میکنیم و از اون هدف لذت میبریم میتونیم بر تنبلی و یا هر چیز دیگه ای غلبه کنیم
اما وقتی که برعکس عمل میکنیم یعنی هدف خوبی نداریم و از هدف لذت نمیبریم ، هدف رو به خواسته های دیگران انتخاب کردیم و یجورایی مجبوریم به همین دلیل ما با مشکلاتی نظیر تنبلی و بی انگیزه شدن مواجه میشیم
سلام خسته نباشید
ما وقتی که به هدف فکر میکنیم و از اون هدف لذت میبریم میتونیم بر تنبلی و یا هر چیز دیگه ای غلبه کنیم
اما وقتی که برعکس عمل میکنیم یعنی هدف خوبی نداریم و از هدف لذت نمیبریم ، هدف رو به خواسته های دیگران انتخاب کردیم و یجورایی مجبوریم به همین دلیل ما با مشکلاتی نظیر تنبلی و بی انگیزه شدن مواجه میشیم