نحوه مطالعه در رمضان

اگر دانش‌آموز هستید احتمالا در ماه رمضان برای امتحانات و آزمون تیزهوشان یا آزمون نمونه دولتی همزمان درس می خوانید و روزه می‌گیرید. مطالعه در ماه رمضان می تواند در شرایط “عادی” چالش برانگیز باشد، اما شاید در طول کووید-19 بیشتر از این باشد. با این حال، شما می توانید مطالعات خود را بر اساس وظایف دینی خود برنامه ریزی کنید. نکات اشاره شده در این مقاله می‌تواند به شما کمک کند.

فواید روزه داری در ماه رمضان

اگر نگرش درستی به روزه داشته باشیم، ماه رمضان اصلا سخت نیست. روزه داری فواید پزشکی زیادی دارد: سطح قند خون و فشار خون را کاهش می دهد، به اندام ها استراحت می دهد و چربی و کلسترول را کاهش می دهد. علاوه بر این، بدن را تمیز می کند و به سیستم گوارش استراحت می دهد و گلبول های سفید خون فعال تر می شوند. اندام ها نیز به طور طبیعی شروع به ترمیم می کنند.

سطح تمرکز شما را افزایش می‌دهد. پس از چند روز، بدن خود را به روزه عادت می دهد. سطح انرژی افزایش می‌یابد، ذهن شما می‌تواند بهتر تمرکز کند و احساس سلامتی شما را فرا می‌گیرد. روند بهبود کارآمدتر عمل می کند و بدن سلول های آسیب دیده را ترمیم می کند. این باعث می شود بدن پرانرژی شود و حافظه و تمرکز بهتری را تجربه کنید و به بدن کمک می کند تا با حداکثر ظرفیت کار کند. فواید معنوی روزه به مراتب بیشتر است. با این موارد ذکر شده، مهم است که به درستی و سالم غذا بخورید.

گفته می شود، مطالعه در ماه رمضان به دلیل روزه گرفتن در طول تحصیل، مطالعه و امتحان می تواند یک چالش باشد. با این حال، برای اینکه بتوانید بیشترین بهره را از مطالعه و روزه داری ببرید، باید نکاتی را در نظر بگیرید و رعایت کنید.

۱۳ نکته مهم برای مطالعه در ماه رمضان

در طول روز به طور منظم استراحت کنید:

زیاد به خودتان فشار نیاورید. بعید به نظر می‌رسد که  درس خواندن در ماه رمضان برای ساعت‌های متوالی بسیار مفید باشد، آن هم با معده خالی. سعی کنید یک ساعت درس بخوانید کنید و سپس 10 دقیقه به خود استراحت دهید. پس از چند بار مطالعه یک ساعته و استراحت ۱۰ دقیقه‌ای، یک استراحت کمی طولانی‌تر به عنوان پاداش به خود بدهید مثلا یک قسمت از برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود را تماشا کنید، یک کتاب بخوانید یا با یک دوست تماس بگیرید.

فعال بمانید:

اگر احساس خستگی می کنید، برخیزید و حرکت کنید. هیچ چیز خیلی سختی نیست، فقط برخیز و راه برو. بیرون رفتن و هوای تازه برای شما مفیدتر خواهد بود. پس از تغییر منظره، احساس بیداری بیشتری خواهید کرد.

شستشو:

سعی کنید به صورت خود آب خنک بپاشید تا احیا شود یا دوش بگیرید تا احساس شادابی و آمادگی برای مطالعه کنید. همانطور که قبل از نماز وضو می‌گیرید، ممکن است متوجه شده باشید که این شما را بیدار می کند و به شما قدرت ادامه مطالعه می دهد.

از قبل برنامه ریزی کنید:

کارهایی را که باید انجام دهید و در چه بازه زمانی انجام می دهید را مشخص کنید و زمان استراحت خود را در زمان های نماز برنامه ریزی کنید.

مقالات مرتبط: چگونه یک برنامه ماهانه، هفتگی و روزانه بنویسیم؟

فضای مطالعه خود را تمیز نگه دارید:

پشت میز بنشینید نه روی تخت، در غیر این صورت ممکن است وسوسه شوید که بخوابید، به خصوص که احتمالاً الگوی خواب معمولی شما در ماه رمضان به هم می خورد. عوامل حواس پرتی را از روی میز خود حذف کنید تا فضای کاری تمیز و عاری از وسوسه داشته باشید.

از استراحت های «ناهار» خود استفاده کنید:

اگر در طول روز در کلاس هستید، از استراحت های ناهار خود به نفع خود استفاده کنید. همانطور که قبلاً ذکر شد، مهم است که به خودتان استراحت کافی بدهید، بنابراین وقتی می گوییم از آن به نفع خود استفاده کنید، منظور ما این نیست که جزوه‌های خود را مرتب و تکمیل کنید، بلکه انجام کاری خوب و با طراوت است. استراحت کنید یا چرت بزنید، فهرستی از کارها تهیه کنید یا پیاده روی کنید.

مطمئن شوید که الگوی خوابتان درست است:

احتمالاً در ماه رمضان تا دیروقت بیدار می‌مانید و زود بیدار می‌شوید تا برنامه‌تان به هم ریخته نباشد. به همین دلیل، ممکن است بخواهید از ساعات روز برای جبران خواب استفاده کنید. مهم است که اطمینان حاصل کنید که به درستی استراحت می کنید – نه تنها به خاطر نمرات، بلکه برای رفاه شما. اگر امتحانی در پیش دارید، احتمالاً باید الگوی خواب خود را تغییر دهید تا مطمئن شوید که استراحت خوبی دارید  و اثرات منفی نخوابیدن و از دست دادن انرژی یا خسته شدن در طول امتحان را نداشته باشید!

مقالات مرتبط : دلایلی که شما خوب نمی خوابید

راحت باشید:

ما می دانیم که می خواهید در ماه رمضان نیز خوب درس بخوانید، اما نباید فشار زیادی به خودتان وارد کنید. اطمینان حاصل کنید که در طول روز که بدن شما تحت استرس است، بیش از حد به خود فشار وارد نکنید.

مقالات مرتبط: چگونه یک عادت مطالعه خوب جهت آمادگی آزمون و امتحان برای خود ایجاد کنیم؟

با دوستانتان مطالعه کنید:

بسیار خوب، شاید همیشه شما کنار دوستانتان نباشید به ویژه در این دوران کرونایی اما گذراندن مدتی در کنار افرادی که دوستشان دارید – حتی بهتر است اگر دوستانتان هم روزه باشند – روحیه شما را بالا می برد. حتی ممکن است بتوانید چند نکته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. در هر صورت، بسیار خوب خواهد بود که برای مدتی با دوستانتان  در ماه رمضان مطالعه کنید.

هنگام غروب آفتاب مقدار زیادی غذای سالم بخورید:

وقتی به افطار رسیدید، خوردن غذاهای چرب، کثیف و سرخ‌شده وسوسه‌انگیز است، زیرا بعد از چیزی نخوردن در تمام روز، گرسنه می‌شوید و هوس غذاهای سیرکننده و ناسالم می‌کنید. اما اگر تسلیم هوس شوید، احتمالاً در نهایت احساس بی‌حالی می‌کنید –  که دقیقاً برای مطالعه مناسب نیست!

به خصوص برای سحری، باید سعی کنید تا جایی که ممکن است «غذاهای مقوی» را در رژیم غذایی خود بگنجانید. به عنوان مثال: آووکادو، شکلات تلخ، تخم مرغ، گردو، موز، بادام، کره بادام زمینی، سبزیجات با برگ‌های تیره، میوه های تازه و ماهی. اینها تمرکز شما را بهبود می بخشد و به شما کمک می کند تا حین مطالعه در ماه رمضان اطلاعات خود را حفظ کنید.

وارد یک روال عادی شوید:

در این ماه روتینی را تنظیم کنید که برای شما مفید باشد. احتمالاً برای شما مفید است که بلافاصله بعد از غذا خوردن مطالعه کنید، زیرا گرسنگی حواس‌تان را پرت نمی‌کند، بنابراین ۱۵ دقیقه یا بیشتر بعد از غذا خوردن به خودتان فرصت دهید سپس به سراغ کتاب‌های درسیتان بروید تا با تمرکز و انرژی بیشتر شروع کنید.

هیدراته بمانید:

بعد از افطار آب زیادی بنوشید. هیدراتاسیون برای مغز شما بسیار مفید است و به شما کمک می کند تا احساس خوبی داشته باشید و برای مطالعه خود آماده باشید. در واقع، مهم است که در هنگام غروب آفتاب تا حد امکان آب بنوشید تا بدن خود را برای روز آینده آماده کنید.

آهسته غذا بخورید:

زمانی که غذا می خورید، سعی کنید در مقابل وسوسه مقاومت کنید و همه چیز را به سرعت کم کنید. اگر آهسته غذا بخورید انرژی غذای شما به آرامی در سیستم شما آزاد می شود و شما را برای مدت طولانی تری با انرژی نگه می دارد.

کلام آخر

ممکن است احساس کنید آن طور که باید از مزایای معنوی ماه رمضان بهره نبرده اید  زیرا زمانی برای عبادت بیشتر، تلاوت قرآن یا کارهای خیریه ندارید. فراموش نکنید که مطالعه کردن نیز معنوی است! آموزش خود نیز بخش مهمی از دین است.

با نیت خوب درس بخوانید: برای افزایش دانش و افتخارآفرینی نزد خود، معلمان و عزیزانتان. و به یاد داشته باشید که گاهی اوقات کارهای کوچک بسیار ارزشمند هستند. آیا کار خیری بهتر از کمک به دوستان و همکلاسی های خود در این دوران پر استرس وجود دارد؟

با دنبال کردن اینستاگرام رسمی آکادمی تیزلاین

 کلی محتوای آموزشی ، کاربردی و همینطور اخبار روز تیزلاین رو داشته باش

برای اینکه صفحه رسمی تیزلاین در گوشی شما مستقیما باز شود کافی ست با QR code scanner ،کیو آر کد روبه‌رو را اسکن کنید

ایدی پیج اینستاگرام آکادمی تیزلاین:  tizline.ir

لینک مستقیم اینستاگرام:

https://www.instagram.com/tizline.ir?r=nametag

لینک اینستاگرام تیزلاین

همانطور که در مقاله بالا اشاره شد ابتدا، شما باید بهترین زمان برای مطالعه خو را پیدا کنید. منظورم این است که ببینیم در کدام بازه زمانی روز/شب کارآمدتر می‌شوید. به عنوان مثال: من ساعت 4 صبح تا 12 بعد از ظهر را مناسب‌تر می‌دانم، در حالی که برخی از دوستانم شب را مناسب‌تر می‌دانند. من نمی‌توانم در شب تمرکز کنم، بنابراین زمان سحر تا ظهر را ترجیح می‌دهم.

ثانیاً، مطمئن شوید که حین مطالعه در ماه رمضان استراحت می کنید. چرت بزنید، در اطراف پرسه بزنید، در آن استراحت ها 5 تا 10 دقیقه ورزش کنید، اما در طول زمان مطالعه خود از وسایل الکترونیکی استفاده نکنید که حواس شما را پرت می کند و برای بینایی شما مضر است همچنین می توانید مکان(های) خاصی را برای مطالعه اختصاص دهید.

ثالثاً، مطمئن شوید که مدت زمانی که انتخاب می‌کنید آرام‌ترین زمان باشد، یعنی بدون مزاحمت/حواس‌پرتی در اطرافتان باشد تا بتوانید کاملاً تمرکز کنید.

چهارم، 7 ساعت خواب شبانه را نادیده نگیرید. در نهایت، قبل از ماه رمضان، پس از تعیین یک زمان خاص برای خود، جدول زمانی خود را نیز تهیه کنید.

توجه داشته باشید در حین یادگیری مطالب جدید سعی کنید راه هایی برای یادگیری موثرتر ابداع کنید. یکی از راه‌ها این است که می‌توانید مباحث مهم را برای خود توضیح دهید/یک کلاس درس را تصور کنید و شروع کنید به توضیح آنچه فهمیدید، بعداً همان را با استفاده از حل نمونه سوال تثبیت کنید. شما همچنین می توانید آهنگ / هر سرگرمی دیگر را داشته باشید. همچنین فراموش نکنید که تمام وسایل الکترونیکی/هر چیزی که شما را از مطالعه منحرف می کند دور نگه دارید.

دانش‌آموزان عزیزی که در این دوران انتحان دارند و یا برای آزمون تیزهوشان و نمونه دولتی آماده می‌شوند پیشنهاد می کنیم بعد از سحری نخوابند و به مطالعه بپردازند چراکه بهترین زمان مطالعه در ماه رمضان از ساعت ۵ تا ۱۴ است. در این بازه زمانی مسلما انرژی بالاتری دارید. و به دلیل اینکه صبح زود بیدار می‌شوید و شاید خواب کافی نداشته اید بهتر است از ساعت ۱۴ تا ۱۷ استراحت کنید تا جبران کم خوابی هایتان شود. از ساعت ۱۷ تا ۲۰ که ساعات پایانی روزه داری است می تواند ساعات مناسبی برای مطالعه دروس سبک و عمومی یاشد. در نهایت بهترین بازه زمانی برای خواب شما ۲۲:۳۰ تا ۳:۳۰ صبح است. توجه داشته باشید که این زمان بندی ها تقریبی ست و برای هر فردی متفاوت خواهد بود سعی کنید برنامه ای طبق شرایط خود تعیین کنید.

همانطور که در مقاله اشاره شد مقوله خواب بسیار مهم است سعی کنید ۵ تا ۷ ساعت خواب شبان داشته باشید و می توانید در طول روز  هم ۱٫۵ ساعت برای خواب در نطر بگیرید. همان ساعت ۱۴ به بعد که انرژی  شدیدا افت می‌کند بسیار زمان مناسبی است. بنابراین با خواب کافی در زمان مطالعه سرحال و پر انرژی خواهید بود. دانش آموزانی که برنامه دارند تا بعد از افطار مطالعه داشته باشند سعی کنند در افطار زیاده روی نکنند. هر چه را که دوست دارند میل کنند در بازه افطار تا شب تقسیم کنند  تا معده‌شان سنگین و بیحال و کسل نشوند.

اگر شما هم سوالی دارید حتما در بخش دیدگاه برایمان بنویسید

تیزلاین در کنار آموزش و آزمون در سال های اخیر به طور جدی مسأله مشاوره را با حضور اساتید متخصص و با سر گروهی دکتر علیرضا نعمت زاده ادامه داده و در این بین بیش از ۳۰ همایش تخصصی در سال های اخیر برگزار کرده که فرآیند آن در سال آموزشی حاضر اشاره می شود.

  • همایش های مشاوره ای: دوره جامع موفقیت تحصیلی ( ده همایش منظم ) با هدف آموزش نقشه راه ،روش مطالعه،کسب مهارت آزمون، تکنیک های جمع بندی، تکنیک های مدیریت جلسه آزمون و …. با موضوعات  و تاریخ های برگزاری مشخص ارائه می‌شود.
  • سایر همایش ها: جلسات مشاوره ای متفرقه با اساتید آکادمی تیزلاین و اساتید مدعو که هر ازچند گاهی برگزار می شود
  • جلسات خصوصی تصویری و تک نفره با طرح موضوع از قبل و ارایه راهکاری های عملی
  • طرح ماهانه ویژه ارایه برنامه درسی شخصی سازی شده با متد ویژه و زیر نظر گرفتن دانش آموز به مدت یک ماه
در ماه های نزدیک به آزمون قطعا نکات مشاوره ای ارزش  و جایگاه ویژه ای دارد که بتوانید تلاش های خودتان را هدفمند کنید.
برای ثبت نام در همایش  می توانید وارد سایت تیزلاین شده بخش کلاس‌های آنلاین و جلسات مشاوره به وقت تیزلاین را انتخاب نمائید و برای طرح جلسه ای و ماهانه در واتساپ به شماره 09333840202  پیام دهید.