روش مطالعه برای آزمون تیزهوشاندر ایام نوروز

عید نوروز نزدیک است و این فرصت عالی جهت آماده سازی خود برای سال جدید است! اگر دانش آموزی دارید یا دانش‌آموزی هستید که سه ماه دیگر باید در جلسه آزمون تیزهوشان یا نمونه دولتی باشد، شروع سال جدید قطعا کمی متفاوت خواهد بود. در این مقاله به برنامه ریزی نوروز و همچنین اردوی نوروزی ویژه دانش‌آموزان پایه ششم و نهم می‌پردازیم.

چرا ایام نوروز دوران طلایی برای تیزهوشانی هاست؟

اولین دلیل، تعطیلی حداقل دو هفته‌ای مدارس است که حتی دیده شده این تعطیلی به بیش‌از دو هفته کشیده شده است 🙂 بنابراین دانش‌آموزان زمان بیشتری را در اختیار دارند که با برنامه ریزی درست و واقعگرایانه در کنار تفریح و استراحت می توانند از بسیاری از رقبا سبقت بگیرند. رقبایی که از این ایام تنها برای استراحت و تفریح استفاده می‌کنند.

دلیل دوم فاصله کوتاه نوروز تا آزمون تیزهوشان، نمونه دولتی و همچنین امتحانات پایان ترم است و نوروز بهترین زمان برای جمعبندی، مرور و حل نمونه سوالات بیشتر است.

اصولا ایام نوروز برای سه دسته از دانش‌آموزان اهمیت زیادی دارد و برای آنان فرصت طلایی محسوب می‌شود:

دسته اول دانش‌آموزانی که تا الان برای آزمون تیزهوشان یا نمونه دولتی به صورت جدی اقدام نکردند و این ایام  بهترین فرصت برای شروع آنان است البته این دسته نیاز به برنامه ریزی فشرده تر و تخصصی‌تر از سایر دانش‌آموزان زیر نظر یک مشاور باسابقه دارند.

دسته دوم دانش‌آموزانی هستن از عملکردشان در طول سال راضی نبوده اند و یا در برخی از دروس و مباحث هنوز مشکل دارند و ایام عید بهترین زمان برای بازخوانی و حل نمونه سوالات در ارتباط با آن مبحث است. البته دانش‌آموزانی تیزلاینی که در دوره‌های ترم یک و ترم دو شرکت کرده‌اند به راحتی می توانند ویدیو جلساتی که آن مبحث تدریس شده بود را دوباره تماشا کنند و رفع اشکال داشته باشند.

دسته سوم دانش‌آموزانی که با موفقیت و طبق برنامه از اول سال برای آزمون تیزهوشان یا نمونه دولتی مطالعه داشته‌اند و  در ایام نوروز روند مطالعاتی خود را ادامه می‌دهند تا در اوج بمانند و افت تحصیلی نداشته باشند. این دسته از دانش‌آموزان نوروز را فرصتی برای جمعبندی و دوره پایه‌ قبل می‌دانند.

تیزلاین در کنار آموزش و آزمون در سال های اخیر به طور جدی مسأله مشاوره را با حضور اساتید متخصص و با سر گروهی دکتر علیرضا نعمت زاده ادامه داده و در این بین بیش از ۳۰ همایش تخصصی در سال های اخیر برگزار کرده که فرآیند آن در سال آموزشی حاضر اشاره می شود.

  • همایش های مشاوره ای: دوره جامع موفقیت تحصیلی ( ده همایش منظم ) با هدف آموزش نقشه راه ،روش مطالعه،کسب مهارت آزمون، تکنیک های جمع بندی، تکنیک های مدیریت جلسه آزمون و …. با موضوعات  و تاریخ های برگزاری مشخص ارائه می‌شود.  هزینه این دوره برای عموم 500 هزار و برای تیزلاینی ها رایگان است ( دریافت کد رایگان ساز از واتساپ الو تیزلاین)
  • سایر همایش ها: جلسات مشاوره ای متفرقه با اساتید آکادمی تیزلاین و اساتید مدعو که هر ازچند گاهی برگزار می شود
  • جلسات خصوصی تصویری و تک نفره با طرح موضوع از قبل و ارایه راهکاری های عملی
  • طرح ماهانه ویژه ارایه برنامه درسی شخصی سازی شده با متد ویژه و زیر نظر گرفتن دانش آموز به مدت یک ماه
در ماه های نزدیک به آزمون قطعا نکات مشاوره ای ارزش  و جایگاه ویژه ای دارد که بتوانید تلاش های خودتان را هدفمند کنید.
برای ثبت نام در همایش  می توانید وارد سایت تیزلاین شده بخش کلاس‌های آنلاین و جلسات مشاوره به وقت تیزلاین را انتخاب نمائید و برای طرح جلسه ای و ماهانه در واتساپ به شماره 09333840202  پیام دهید.

استراتژی و روش مطالعه در ایام نوروز چگونه باید باشد؟

ابتدا ببینید شما جزو کدام دسته از دانش‌آموزان هستید؟ چه اقداماتی برای هر درس انجام داده اید؟ و طبق آن از حالا برنامه ریزی کنید. توجه داشته باشید که هر سه این گروه می‌توانند به یک نتیجه برسید اما میزان تلاش و روش مطالعه هر گروه متفاوت از دیگری است.

هیچوقت ناامید نشید، شروع کنید، پر قدرت ادامه بدید و خودتون رو با گذشته خودتون مقایسه کنید و نه با دیگران.

برنامه ریزی برای نوروز

  1. شما قطعا به استراحت و تفریح نیاز دارید. حداکثر ۵ روز را به استراحت و تفریح اختصاص دهید و بهتر است این موضوع را با خانواده مطرح کنید که اگر قصد مسافرت دارید در این ۵ روز باشد تا به برنامه‌های مطالعاتی شما برای آمادگی آزمون لطمه‌ای وارد نشود.
  2. شما باید اطلاعات کافی ازبودجه بندی آزمون و اهمیت دروس ( با توجه به ضرایب و نقاط قوت و ضعف) و هر پایه ( به طور مثال در آزمون تیزهوشان نهم به دهم در دفترچه استعداد تحصیلی بخشی از سوالات مربوط به پایه هشتم می‌باشد) داشته باشید.
بودجه بندی آزمون تیزهوشان ششم به هفتم
بودجه بندی آزمون تیزهوشان نهم به دهم ۱۴۰۱

3. سپس ببینید برای هر درس با توجه به اهمیتشان چقدر زمان نیاز دارید؟ ( دقت داشته باشید این زمانبندی برای هر دانش‌آموز با توجه به میزان تسلط و توانایی ها متفاوت است)

4. برای دوره و جمعبندی به جای خواندن خط به خط جزوات و کتابهایتان، با تست یا آزمون شروع کنید. سپس به تحلیل آزمون بپردازید چراکه با این روش نقاط ضعف و فراموشی خود را پیدا می‌کنید و برای رفع آنها مطالعه و تمرین بیشتری خواهید داشت. همچنین با به چالش کشیدن خود از همان ابتدا مغز شما پویاتر می‌شود و مطالب ماندگاری بالاتری خواهند داشت. بنابراین در برنامه خود ابتدا زمانی را به آزمون اختصاص داده و سپس با توجه به نتیجه آزمون زمان را برای تحلیل آن در نظر بگیرید.

5. در انتهای تعطیلات نیز به خود استراحت دهید تا برای ادامه انرژی کافی داشته باشید و نیمه دوم فروردین و اردیبهشت خود را با افت انرژی از دست ندهید.

روش مطالعه دروس تمرینی و حفظی در ایام نوروز

ما در مقالات قبل راجع به نحوه مطالعه برخی دروس و همچنین نحوه حل کردن سوالات تستی نوشته بودیم اما به صورت کلی نحوه مطالعه دروس تمرینی با حفظی متفاوت است.

  • برای دروس تمرینی-تحلیلی مانند هوش و خلاقیت، ریاضیات، علوم و … ابتدا شما باید کتاب درسی، جزوه، درسنامه یا ویدیو آموزشی خود را به صورت کلی بازبینی کنید یعنی نباید مدت زمان زیادی را صرف خواندن کنید بلکه باید فقط مطالب مهم را از آن استخراج و خلاصه نویسی کنید. سپس به  حل سوالات، مثال‌ها و تمرینات بپردازید.

اگر نمی دانید چطور خلاصه نویسی کنید حتما ابتدا این مقاله را مطالعه کنید: هر آنچه که باید در مورد خلاصه نویسی بدانید

هر چه تست‌های بیشتری برای این دسته از دروس حل کنید مسلط‌تر خواهید بود در نتیجه یک منبع سوال مناسب در نظر بگیرید و با حل آنها یادگیری خود را کامل کنید. اگر پاسخ سوالی را نمی دانستید و یا در سوال نکته مهم و جدید نهفته بود حتما آن را علامت بزنید تا آنها را دوباره حل کنید. و البته نکات مهم دریافتی از حل تست ها را نیز وارد خلاصه نویسی خود کنید. پس نکته مهم در نحوه مطالعه دروس تمرینی و تحلیلی این است که بیشترین زمان را باید صرف حل تمرین و تست کنید.

  • در مطالعه دروس خواندنی و حفظ کردنی مانند معارف اسلامی، مطالعات، زبات و ادبیات فارسی مهم ترین منبع همان کتاب درسی شماست. ابتدا بک بار متن را بخوانید و سپس آن را برای خود بازگو کنید. نکات مهم را هایلایت کنید و خلاصه نویسی کنید. همان روز و یا نهایتا تا ۲ روز بعد سراغ تست زنی بروید. از تکنیک علامت دار کردن سوالات همانند حل تست‌های تحلیلی استفاده کنید تا دوباره به آنها باز گردید. برای مطالعه دروس حفظ کردنی بر عکس تمرینی، بیشترین زمان را باید به خواندن اختصاص دهید.

آیا لازم است در اردوی مطالعاتی نوروزی شرکت کنیم؟

در ایام نوروز با توجه به حال و هوای عید و داشتن اوقات آزاد فراوان با کلی برنامه‌های مفرح و خارج شدن از جو مدرسه، دانش‌آموزان تمرکز کافی برای درس خواندن ندارند و پایبند بودن به برنامه‌ای که قبل از عید برای خود چیده بوده‌اند بسیار دشوار می‌شود و ممکن است یک روز حس درس خواندن داشته باشند و یک روز نه.

با اردوی نوروزی ابتدا شما طی یک جلسه مشاوره راهنمایی های لازم را برای مطالعه در این ایام دریافت می‌کنید و همچنین انگیزه کافی برای درس خواندن خواهید یافت. سپس با برنامه اصولی که در اردوی نوروزی برای آموزش شما ترتیب داده اند قدم به قدم پیش‌ می روید که شامل ۱۴ جلسه کلاس آموزشی و ۸ مرحله آزمون آزمایشی می‌شود. از آنجایی که کلاس‌ها و آزمون‌ها آنلاین برگزار می شوند و شما در طول این دوران با اساتید در ارتباط هستید همچنان شما در جو مطالعات و رقابت خواهید ماند.

۴ توصیه مهم برای دانش‌اموزان در ایام نوروز

١. اقدام به انجام کار در حد توان: خودتان را با خودتان مقایسه کنید و سعی کنید برنامه ای تنظیم کنید که قابل انجام باشد.

۲. استفاده از منابع ویتامین A: به دلیل مطالعه فراوان، ویتامین A در بدن کم می شود و این مسئله سبب بی حوصلگی و عصبانیت می شود.

٣. کنترل خواب در بهار: خواب پیوسته ۶ الی ۷ ساعت در شب و خواب روزانه ۴۵ الى ۵۰ دقیقه به نشاط و شادابی شما کمک می کند.

۴. آماده کردن محیط مطالعه مناسب: سعی کنید محیط مطالعه شما پر نور ( نور طبیعی خورشید ) باشد تا مغز شما دست از ترشح ملاتونين ( هورمونی که خواب انسان را زیاد می‌کند) بردارد و فضای مطالعه را به دور از هیاهو و سر و صدا انتخاب کنید تا تمرکز کافی داشته باشید.