یکی از بزرگترین رویداد های علمی ایران و جهان، برگزاری المپیادهای علمی دانشآموزی است که در این مقاله به طور مفصل به آن میپردازیم و میخوانیم که دانشآموزان در چه پایهای و چطور میتوانند خود را برای شرکت در این رویداد بزرگ آماده کنند. اگر علاقهمند به کسب اطلاعات در مورد این موضوع هستید حتما با ما تا انتهای این مقاله در تیزلاین همراه باشید..
المپیاد علمی چیست و در چه پایههایی برگزار میشود؟
المپیاد علمی یک رویداد بزرگ علمی است که توسط باشگاه دانش پژوهان جوان برگزار میشود و این باشگاه خود زیر مجموعه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان است بنابراین دانشآموزان سمپادی احتمالا بیشتر در این باره اطلاعات داشته باشند و همین مسئله وجه اشتراک کوچکی بین آزمون تیزهوشان و آزمون المپیاد میباشد. ما قبلا المپیادهای علمی بین المللی در مقاطع ابتدایی و متوسطه اول مانند ساسمو، وندا، پایا و همچنین جشنواره های علمی دانشآموزی مثل جشنواره خوارزمی و جابربن حیان را معرفی کرده ایم. اما تنها المپیاد رسمی کشور، المپیاد باشگاه دانشپژوهان جوان است که در دو پایه دهم و یازدهم و سالی یک بار برگزار میشود.
المپیاد علمی شامل چه رشتههایی میشود؟
خوشبختانه این المپیاد علمی دانشآموزی به صورت تخصصی در دوازده رشته برگزار میشود و دانشاموزان علاقهمند از هر رشته ای می توانند در این رویداد شرکت کنند. این ۱۲ رشته عبارت اند از:
- المپیاد ریاضی
- المپیاد فیزیک
- المپیاد شیمی
- المپیاد نجوم
- المپیاد کامپیوتر
- المپیاد زیست شناسی
- المپیاد ادبی
- المپیاد اقتصاد و مدیریت
- المپیاد جغرافیا
- المپیاد تفکر و کارآفرینی
- المپیاد سلولهای بنیادی
- المپیاد علوم زمین شناسی
اگر میخواهید در مورد هر یک از این المپیادها اطلاعات بیشتر کسب کنید حتما در بخش دیدگاه برای ما کامنت بگذارید.
بهترین برنامه برای حضور موفق در المپیاد های علمی چیست؟
همانطور که گفته شد این المپیادهای علمی برای دوره متوسطه دوم برگزار میشود. در واقع المپیاد علمی از سطح بالایی برخوردار است و قابل مقایسه با آزمون های تیزهوشان و حتی کنکور نیست؛ بنابراین دانشآموزان باید در خود انرژی و توان مضاعفی ببینند تا بتوانند در این آزمون شرکت کنند. دانشآموزان بسیاری برای موفقیت در المپیادها از مقاطع هفتم متوسطه اول شروع کرده تا در سال های دهم و یازدهم تمرکز بیشتری داشته باشند و در صورت عدم کسب مدال طلا، به کنکور آنان لطمه ای وارد نشود و زمان خود را از دست ندهند. البته برای بسیاری از دانشآموزان راحتتر است که طبق آموزشها و برنامه ریزیهای مختص به این آزمون جلو بروند که خوشبختانه آکادمی تیزلاین کلاسهای ویژه المپیاد برای ۴ رشته اصلی و پر طرفدار( ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست شناسی) با تدریس اساتید مجرب و متخصص در دو سطح برگزار میکند. سطح اول مناسب دانشآموزان پایه هفتم، هشتم و دانش آموزانی که در دوره های قبل شرکت نکرده اند است و سطح دو ویژه دانشآموزان هشتم، نهم و دانش آموزانی که در دوره های قبل شرکت کرده اند است. دانشآموزان علاقه مند به المپیادهای علمی میتوانند با ثبت نام در کلاس های المپیاد تیزلاین به صورت انلاین خود را برای مرحله اول و دوم المپیاد از حالا آماده کنند.
مزایا و جوایز مدال آورندگان در المپیادهای علمی دانشآموزی
قطعا هر آزمونی برای شرکت کنندگان و پذیرفته شدگان آن مزیتی دارد مانند آزمون تیزهوشان و نمونه دولتی که راه ورودی برای تحصیل در مدارس خوب کشور است و یا حتی کنکور که با کسب رتبه عالی می توان در بهترین دانشگاهها و رشته ها در ایران تحصیل کرد. حال با خود میگویید چرا المپیاد علمی؟ مگر چه مزیتی دارد؟ نکته مهم این است که شرکت در آزمون المپیاد و کسب رتبه در آن از تمامی آزمونهایی که تا کنون شنیدهاید مزیتهای بیشتری دارد مانند:
- دارندگان مدال طلا در المپیاد علمی می توانند از کنکور سراسری در رشته مرتبط معاف شوند و بدون کنکور در هر دانشگاه که مایلند می توانند تحصیل کنند.
- افزایش ۲۰ درصدی تراز کشوری دارندگان مدال نقره یا برنز المپیاد در کنکور سراسری به این معنی که هر رتبه و ترازی در کنکور کسب کنند ۲۰ درصد به آن اضافه میشود
- سومین مزیت که ویژه شرکت کنندگان و مدال آوران پسر است، معافیت از سربازی البته نه به طور کامل. به عنوان مثال دارندگان مدال المپیاد علمی می توانند از سهمیه خود در یک کار علمی و پروژه ای استفاده کرده و به عنوان سربازی خود حساب کنند.
- استفاده از خدمات بنیاد ملی نخبگان مانند پرداخت وام و تسهیلات با سود کم در دوران دانشجویی
- امکان تحصیل همزمان در دو رشته دانشگاهی
- استفاده از سهمیه بنیاد ملی نخبگان در استخدامهای دولتی
و مزیت ها و جوایز این المپیاد علمی بسیار زیاد است که ما تنها به ۶ مورد آنها اشاره کردیم.
بزرگترین حسن المپیاد
بزرگترین حسن ورود به المپیاد تخصصی بودن فضای علمی است. به طور مثال به شما می گویند برای قبولی در رشته پزشکی دانشگاه شهید بهشتی باید دروسی مثل ادبیات و عربی را که عمومی هستند در کنکور بالای ۸۰ درصد بزنید. اما در المپیاد باتوجه به رشته مورد علاقه خود که انتخاب کردهاید، فقط درس مختص به آن را مطالعه می کنید؛ مثلا برای شرکت در المپیاد زیست شناسی تنها سرفصل های زیست شناسی را مطالعه میکنید که در صورت کسب مدال طلا بدون نیاز به آماده شدن برای دروس دیگر و دادن کنکور در رشته مرتبط با المپیادتان وارد دانشگاه می شوید.
و دومین حسن شرکت در المپیاد این است که زندگی دانشآموزان را در سال دهم و یازدهم هدفمند میکند. معمولا دانشآموزان کنکوری بیشترین برنامه مطالعاتیشان مختص به سال دوازدهم است و در سال دهم و یازدهم شور و هیجانی برای کنکور ممکن است نداشته باشند. اما با شرکت در المپیاد های علمی شور علمی و انگیزه بخشی در این دو سال به دانشآموزان داده میشود که حتی اگر در المپیاد مدال طلا کسب نکنند برای کنکورشان بسیار مفید است.
شرایط شرکت در المپیاد
همه دانشاموزان مستعد و علاقه مند می توانند در المپیاد های علمی شرکت کنند اما دو شرط اصلی وجود دارد:
- تنها دانشآموزان محصل در دو پایه دهم و یازدهم می توانند در این رویداد شرکت کنند.
- دانشآموزان باید رشته المپیاد را با توجه به رشته تحصیلیشان انتخاب کنند به طور مثال دانشاموزان رشته تحصیلی ریاضی و فیزیک می توانند در المپیاد ریاضی و المپیاد فیزیک شرکت کنند.
نحوه برگزاری آزمون های المپیاد
آزمون المپیاد در سه مرحله برگزار میشود و با توجه به رشته المپیاد نوع سوالات در هر مرحله متفاوت است. معمولا مرحله اول المپیاد در رشته های اصلی مانند ریاضی، فیزیک، شیمی، نجوم و کامپیوتر به صورت تستی است و به طور معمول در بهمن ماه هر سال برگزار میشود البته زمان دقیق برگزاری و ثبت نام در المپیادهای علمی دانشآموزی در سایت و صفحات مجازی آکادمی تیزلاین اعلام میشود.
پذیرفته شدگان مرحله اول اجازه شرکت در مرحله دوم را دارند و در مرحله دوم در المپیاد های اصلی سوالات عموما به صورت تشریحی است البته در بعضی از رشته ها نیز به صورت تستی برگزار میشود. در این مرحله تنها ۴۰ نفر از شرکت کنندگان پذیرفته میشوند و تمامی آنها مدال دریاقت می کنند که رنگ مدال ها به نتایج آزمون مرحله سوم بستگی دارد.
دانشآموزان بعد از گرفتن نتایج مرحله دوم در خرداد ماه و قبولی در این مرحله، وارد دوره تابستانی باشگاه دانشپژوهان جوان میشوند تا خود را برای مرحله سوم المپیاد طی سه ماه آماده کنند. دانشآموزان با توجه به سطح عملکردشان در این مرحله میتوانند مدال های طلا، نقره و برنز را دریافت کنند و دقت داشته باشید که تنها یک نفر مدال طلا یا نقره را دریافت نمی کند بله که با توجه به رشته المپیاد به تعداد مشخصی از هر سطح مدال اهدا میشود به طور مثال برای یکی از رشته های المپیاد به این گونه است که به ۸ نفر مدال طلا، به ۱۲ نفر مدال نقره و به ۲۰ نفر مدال برنز تعلق میگیرد که هر یکی از مدال آورندگان جوایز و امتیازات خود را که در بالا ذکر کردیم خواهند داشت.
دانشآموزانی که مدال طلا کسب کردند با توجه به اینکه از کنکور معاف هستند خود را برای آزمون المپیاد جهانی آماده میکنند.
کلام آخر
به یاد داشته باشید که شرکت در هر آزمونی نیازمند تلاش مستمر و برنامه ریزی اصولی است و برای کسب موفقیت در المپیاد ابتدا باید علاقه و انگیزه کافی را داشته باشید. علاوه بر این آکادمی تیزلاین اینجاست تا مسیر را برای رسیدن به رویاهایتان هموار کند پس اراده کنید و قدم بردارید….
سلام… لطفا اطلاعات بیشتری برایم ارسال کنید با تشکر
سلام عسل عزیز
بزودی مقاله های بیشتری در مورد رشته ها مختلف المپیادها در سایت منتشر میشود ممنون از همراهی شما