چطور هوش کلامی خود را برای آزمون تیزهوشان تقویت کنیم؟

هوش کلامی چیست؟


هوش کلامی به توانایی “درک و استفاده از زبان گفتاری و نوشتاری” اشاره دارد. افرادی که دارای هوش کلامی قوی هستند – مانند نویسندگان، شاعران، گویندگان و وکلا – می‌توانند خود را به خوبی در ارتباط نوشتاری و کلامی نشان دهند. هوش کلامی یکی از مباحث سنجش هوش برای آزمون تیزهوشان است. از آنجایی که این مبحث به صورت مستقیم در مدارس تدریس یا اشاره نشده است، اغلب دانش‌آموزان از ما این سوال را می‌پرسند که چطور هوش کلامی خود را تقویت کنیم و یا هوش کلامی شامل چه تیپ سوالاتی می‌شود؟

در این مقاله قرار است به این موضوع مفصلا بپردازیم ولی قبل از آن باید بدانید که ارتقا هوش کلامی در زندگی و خارج از آزمون فواید زیادی دارد. و ما در این مقاله قرار نیست نکاتی را به شما بگوییم که فقط برای موفقیت در آزمون تیزهوشان به کار می‌آیند، بلکه قرار است مطالبی را عنوان کنیم که به عنوان یک مهارت کاربردی برای زندگی فردی خود از آن‌ها استفاده کنید.

چراکه، هوش‌های چندگانه از جمله هوش کلامی، سبک های یادگیری نیستند، بلکه مهارت هایی هستند که دانش‌آموزان هنگام مواجه شدن با سوژه های جدید از آن‌ها استفاده می‌کنند. کسانی که هوش کلامی – زبانی قوی دارند، در صورتی که روش یادگیری این هوش را استفاده کنند، می‌توانند یک مفهوم را راحت‌تر یاد بگیرند، در حالی که همین روش می‌تواند تمرین کلامی – زبانی به کسانی که هوش کلامی خوبی ندارند، ارائه دهد.

چگونه تشخیص دهیم که آیا دانش آموز شما هوش زبانی – کلامی قوی دارد یا خیر؟


آیا فکر می‌کنید دانش آموز شما هوش کلامی قوی دارد؟ در اینجا چند مثال هوش کلامی – زبانی آورده شده است. اگر شما این موارد را در دانش آموز خود تشخیص دهید، به احتمال زیاد آ‌ن‌ها هوش کلامی بالایی دارند. دانش آموزانی که هوش کلامی – زبانی دارند، معمولا در موارد زیر عالی هستند:

  • خواندن
  • نوشتن
  • حفظ کلمات
  • یادگیری زبان ها
  • داستان گفتن
  • اغلب این دانش آموزان دایره لغات گسترده ای دارند، از بازی های کلمات لذت می برند و به داشتن کتاب افتخار می کنند.

اطلاعات را زمانی که از طریق قدرت کلمات به این دانش‌آموزان ارائه می‌شود، به طور موثرتری جذب می‌کنند. چه یک پست وبلاگ خوب باشد و چه روایت خوش آهنگ یک کتاب صوتی، شیفته آن می‌شوند. و دنیای زبان زمین بازی دانش آنها می‌شود.

آنها یک استعداد طبیعی برای درک نکات ظریف زبان دارند.به راحتی می‌توانند معانی و مفاهیم نهفته در متن نوشتاری را درک کنند.

آنها از طریق کلمات نوشتاری و گفتاری بهتر یاد می‌گیرند. مشارکت در مکالمات معنی‌دار، تجزیه و تحلیل متون پیچیده و شرکت در نوشتن انشاهای تامل برانگیز بهترین راه‌ها برای پرورش رشد فکری آنان هستند. و همانطور که این کار را انجام می‌دهند، آنها بزرگ‌ترین فرصت‌ها برای یادگیری، تفکر و توسعه شخصی خود را پیدا می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد دارای هوش کلامی زبانی راه‌های مختلفی برای آسان‌تر و موفق‌تر کردن یادگیری دارند. یک مطالعه نشان داد که آن‌ها راه‌های جایگزین برای غلبه بر مشکلات پیدا می‌کنند، به این فکر می‌کنند که چگونه یاد می‌گیرند و احساسات خود را مدیریت می‌کنند. علاوه بر این، آن‌ها از استراتژی‌هایی مانند سازماندهی اطلاعات، کار با دیگران و بهبود حافظه خود نیز استفاده می‌کنند.

بنابراین، اگر شما نیز تا به حال آرامش را در صفحات یک کتاب پیدا کرده‌اید یا لذت را در ریتم‌های عاشقانه زبان گفتاری کشف کرده‌اید، به هوش کلامی خود مفتخر باشید و از آن استقبال کنید.

۶ مزیت تقویت هوش زبانی


زبان در مرکز ارتباط انسان قرار دارد. و جادوی درخشش کلام فراتر از کلمات صرف شده در یک صفحه است.

وقتی هوش کلامی خود را پرورش می‌دهید، گنجینه‌ای از مزایا را کشف می‌کنید که می‌تواند بر جنبه‌های مختلف زندگی شما تاثیر مثبت بگذارد. و مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  1. مهارت‌های ارتباطی را افزایش می‌دهد: شما می‌توانید افکار، ایده‌ها و احساسات را با دقت و وضوح بیان کنید. شما همچنین در انتخاب کلمات مناسب، استفاده از زبان متقاعدکننده و جلب توجه شنوندگان یا خوانندگان خود مهارت پیدا می‌کنید.
  2. همدلی و هوش هیجانی بالا: شما در درک و هدایت ظرافت‌های بیان انسان بهتر هستید. این به شما اجازه می‌دهد تا با دیگران در سطح عمیق‌تری همدلی کنید.
  3. گسترش دیدگاه‌های جهانی و قدردانی از فرهنگ‌های مختلف. زبان‌ها به شما اجازه می‌دهند با افراد با زمینه‌های مختلف ارتباط برقرار کنید. این کار به شما اجازه می‌دهد تا سنت‌ها، آداب و ارزش‌های آن‌ها را درک کنید.
  4. توانایی‌های شناختی را تقویت می‌کند. همانطور که مهارت‌های زبانی خود را بهبود می‌بخشید، عملکردهای شناختی خود را نیز افزایش می‌دهید که شامل حافظه، حل مساله و هوش تحلیلی است. شما قادر به تفکر انتقادی، ایجاد ارتباط بین ایده‌ها، و نگاه به چالش‌ها از دیدگاه‌های مختلف هستید.
  5. رشد شخصی و حرفه ای: این نوع هوش شما را به مهارت‌های ارزشمندی مجهز می‌کند که در طیف گسترده ای از مشاغل بسیار مورد توجه هستند. این مشاغل شامل نویسندگی، ویراستاری، سخنرانی عمومی، تدریس و دیپلماسی می شود. علاوه بر این، به شما قدرت می‌دهد که با خودتان صادق باشید و فعالیت‌هایی را دنبال کنید که شما را به تحقق و همسویی با رویاهایتان می‌رساند.
  6. موفقیت در حل سوالات هوش کلامی در آزمون تیزهوشان: قطعا این مزیت در مقابل مزیت‌های دیگری که در طول زندگی و مادام العمر در شما نهادینه می‌شود، موقتی است. اما بالاخره یکی از اهداف و سبب آشنایی شما با این نوع هوش است. تقویت هوش کلامی باعث می‌شود شما در آزمون تیزهوشان به بیش از ۳۰ درصد سوالات به خوبی پاسخ دهید.

چه بخواهید با ظرافت صحبت کنید، چه بخواهید در مورد جهان بیشتر بدانید و چه بخواهید با دیگران ارتباط معنادار برقرار کنید یا در آزمون تیزهوشان درصد خوبی کسب کنید، تقویت هوش کلامی می‌تواند دنیایی از تفاوت ایجاد کند. این قدرت را دارد که با باز کردن درها و کمک به رشد شما به عنوان یک فرد، زندگی شما را تغییر دهد.

چگونه یک دانش آموز را با هوش کلامی بیشتر درگیر کنیم؟


اگر شما برخی نشانه‌های هوش کلامی را در دانش آموز خود تشخیص داده‌اید، ممکن است عاقلانه باشد که آن‌ها را تشویق کنید که به این استعداد پروبال دهند. به عنوان مثال، با انجام فعالیت‌های کلامی – زبانی بیشتر یا حتی پیوستن به کارگاه‌ها و گروه های اجتماعی که روی این هوش سرمایه گذاری می‌کنند، دانش آموز شما می‌تواند در هوش کلامی خود رشد کند.

برخی از کارگاه‌هایی که هوش کلامی – زبانی دارند عبارتند از:

  • کارگاه کتاب‌خوانی
  • کارگاه مناظره
  • کارگاه داستان نویسی 
  • کارگاه شعر
  • مشارکت در مجله ادبی دانش‌آموزی
  • روزنامه نگاری یا تهیه گزارش دانش‌آموزی
  • کارگاه‌های هنرهای نمایشی

فعالیت های هوش زبانی – کلامی برای دانش آموزان پایه ششم تا نهم


برخی از نمونه‌های عالی فعالیت های مبتنی بر هوش کلامی برای دانش آموزان پایه ششم، هفتم و هشتم و نهم عبارتند از:

  • نویسندگی خلاق (داستان کوتاه، شعر، یادداشت)
  • خواندن مجلات و مقالات وبلاگ ها
  • انجام بازی های کلماتی مانند جدول متقاطع، تکرار کلمات یا جملات دشوار پشت سرهم، داستان‌سرایی با چند کلمه، ادامه دادن جملات ناقص نفر قبلی و …..
  • سخنرانی عمومی و به اشتراک گذاری ایده ها
  • گوش دادن به پادکست ها و دیگر مطالب آموزشی در قالب صوتی
  • حل نمونه سوالات هوش‌کلامی با کمک کتاب‌های هوش مانند کتاب هوش اسمارتیز، کتاب هوش جامع ای کیو و کتاب هوش سیرتاپیاز گاج. همچنین تست‌هوش‌های تیزلاینی یا نمونه سوالات رایگانی که در بخش دانلودهای سایت قرار می‌گیرد.

راه‌های افزایش و ارتقا هوش کلامی-زبانی 


  1. مطالعه: یکی از بهترین روش‌ها برای ارتقاء هوش کلامی است. خواندن کتب، رمان‌ها، مقالات و نوشته‌های متنوع به شما کمک می‌کند تا دایره لغات خود را گسترش دهید و قادر به بهبود مهارت‌های نوشتاری و گفتاری خود شوید. 
  2. نوشتن: داستان، مقالات و وقایع روزانه خود را بنویسید. این تمرین به شما در ترکیب کلمات و افکار کمک می‌کند و بهبود روش نوشتاریتان را تسریع می‌بخشد.
  3. ترجمه: سعی کنید متون را از یک زبان به زبان دیگر ترجمه کنید. این تمرین شما را در معناوری و بهره‌وری کلمات کمک می‌کند.
  4. مطالعه شعر: خواندن شعرها و آثار ادبی به شما کمک می‌کند تا درک عمیقی از زبان و اصول نقد ادبی پیدا کنید.
  5. شرکت در گفت‌و‌گوها: شرکت در گفت‌و‌گوها و بحث‌های مختلف با دیگران شما را ترغیب می‌کند تا مهارت‌های گفتاری خود را تقویت کنید.
  6. استفاده از دفترچه واژه و اصطلاحات: دفترچه واژه و اصطلاحات را تهیه کنید و در آن واژه‌های جدید و اصطلاحات مفیدی که در کتابی دیدید یا در فیلمی شنیدید را یادداشت کنید، در لغت‌نامه معانی و مترادف و متضاد آن را پیدا کنید و بنویسید.
  7. تماشای فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی: فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی را با زیرنویس ببینید تا لغات و جملات جدیدی را یاد بگیرید.
  8. بازی با کلمات: انجام بازی‌های کلماتی مثل پازل کلمات به شما کمک می‌کند تا تفکر و تحلیل زبانیتان را تقویت کنید.
  9. گوش دادن به پادکست‌ها و سخنرانی‌ها: پادکست‌ها و سخنرانی‌ها در موضوعات مختلف را گوش کنید تا به تفکر و درک زبانی‌تان افزوده شود.
  10. شرکت در دوره‌های آموزشی: شرکت در دوره‌های آموزشی زبان و ادبیات به شما امکان یادگیری نکات پیچیده‌تر و عمیق‌تر در زمینه زبان و ادبیات را می‌دهد. به ویژه اگر داوطلب آزمون تیزهوشان ششم به هفتم و نهم به دهم هستید شرکت در دوره‌های هوش کلامی با تدریس اساتید متخصص این حوزه می‌تواند به شما کمک کند.
  • کلاس هوش کلامی ششم استاد ربانی دوره سالانه ۱۴۰۲
  • کلاس هوش منطقی و طبیعی تیزهوشان نهم تیزلاین
  • کلاس فارسی و هوش کلامی پنجم استاد ربانی
  • کلاس فارسی تیزهوشان هفتم تیزلاین
  • کلاس فارسی تیزهوشان هشتم استاد طالب تبار
  • کلاس تیزهوشان فارسی نهم استاد طالب‌تبار
کلاس های آنلاین تیزلاین

11. بازبینی و ویرایش: نوشته‌های خود را بازبینی و ویرایش کنید تا بهبود در مهارت‌های نوشتاریتان داشته باشید. حتی می‌توانید گفته‌های خود راضبط کنید و بارها آن را گوش دهید و برای بهتر کردن آن جملات خود را اصلاح کنید و کلمات جدیدی که یادگرفتید جایگزین کنید.

12. استفاده از دفترچه یادداشت: دفترچه یادداشت برای یادداشت برداری از افکار و ایده‌های خود بسیار مفید است و به شما کمک می‌کند تا از تفکر زبانی خود بهره‌برداری کنید.

13. حفظ اصول نقد ادبی: آموختن اصول نقد ادبی به شما امکان معناوری عمیق‌تر از متون ادبی را می‌دهد.

14. شرکت در مسابقات و جشنواره‌های ادبی: شرکت در مسابقات نوشتاری و جشنواره‌های ادبی به شما انگیزه می‌دهد تا مهارت‌های نوشتاری و خلاقیت خود را به چالش بکشید.

در آزمون تیزهوشان هوش کلامی شامل چه تیپ سوالاتی می‌شود؟


برای جواب دادن به سوالات هوش کلامی آزمون تیزهوشان شما باید به کتاب زبان فارسی تدریس شده در مدارس تسلط کامل داشته باشید به ویژه لغت‌نامه آنها. برای تقویت دایره لغات داوطلبان آزمون تیزهوشان ششم به هفتم استاد ربانی، مدرس دوره‌های فارسی و هوش کلامی آکادمی تیلاین، کلیه لغات فارسی چهارم تا ششم را به همراه معنی در قالب یک فایل پی دی اف آماده کرده است. برای دانلود این فایل کافیست بر روی لینک زیر کلیک کنید.

واژه‌نامه فارسی چهارم تا ششم ویژه آمادگی تیزهوشان ششم به هفتم (گردآورنده استاد ربانی)

تیپ سوالات آزمون هوش کلامی شامل: آواشناسی، ترتیب لغت‌نامه، الگوی بین حروف واژه‌ها، زنجیره حروف، تناسب حروف، تبدیل حروف به واژه، املای واژه، مخفف واژه‌ها، مترادف و متضاد، واژه‌های هم خانواده، شبکه معنایی، ساختار شناسی جمله، علائم نگارشی، کامل کردن جمله‌های ناقص، حروف اضافه، ویرایش جمله، شمارش تعداد جمله، ضرب‌المثل و ارتباط معنایی جمله‌ها، مرتب سازی جمله‌ها، درک مطلب، پاراگراف شناسی، تعیین عنوان، خلاصه و نتیجه گیری از متن، ساختار شناسی متن و…

با حل نمونه سوالات سنوات گذشته، آزمون‌های آزمایشی شبیه‌ساز تیزهوشان، نمونه سوالات رایگان سایت تیزلاین، تست‌هوش‌های تیزلاینی و استفاده از کتاب‌های هوش با سوالات تالیفی متنوع می‌توانید با این سوالات بیشتر آشنا شوید و تمرین کنید.

کلام آخر


از مطالعه مقاله فوق به این نتیجه می‌رسیم که افزایش هوش کلامی برای هر فرد، در هر زمینه شغلی و در هر موقعیت اجتماعی، مفید است. این مهارت، همچون بقیه مهارت‌ها، با تلاش و تمرین مداوم به راحتی قابل بهبود است. با تمرین مداوم و بهره‌گیری از روش‌های تقویت هوش کلامی، می‌توان به بهبود آن کمک کرد و در حل سوالات هوش کلامی آزمون تیزهوشان موفق شوید.